Ο προσωπικός γιατρός επανασχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσαν σήμερα αλλαγές στον προσωπικό γιατρό ενώ εξαγγέλθηκε και η δημιουργία 7 νέων Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας στα οποία θα συμμετάσχουν καθηγητές Ιατρικής.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προκηρύξει 1.375 θέσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας εκ των οποίων οι 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.

Για τους ειδικευόμενους γιατρούς εξαγγέλθηκε πως θα δίνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.

Προσωπικός γιατρός: Τι αλλάζει

Αναλυτικότερα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το γιατρό της αρεσκείας τους ως προσωπικό γιατρό και τη δαπάνη θα επιβαρύνει τους ίδιους.

«Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ατομικά. Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ταυτόχρονα όπως γνωστοποίησε η αρμόδια υπουργός, θα υπάρχει σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού γιατρού με την απόδοσή του σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης. Έτσι όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δημιουργούνται συγκεκριμένοι δείκτες αξιολόγησης (KPI’s) ώστε εκτός από την αμοιβή οι προσωπικοί γιατροί να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή, ανάλογα με το εάν – για παράδειγμα – ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω).

Όταν προστεθούν περισσότεροι προσωπικοί γιατροί στο σύστημα τότε οι πολίτες θα μπορούν να αλλάξουν τον προσωπικό γιατρό.

Πόσοι λείπουν

Σύμφωνα με στοιχεία στον προσωπικό γιατρό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Βάση των ίδιων στοιχείων απαιτούνται 1.379 προσωπικοί γιατροί εκ των οποίων οι 822 από την Αττική.

Επίσης θα υπάρξει πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους προσωπικούς γιατρούς ενώ θα γίνεται αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών από τους ίδιους τους ασθενείς.

Που δημιουργούνται τα 7 νέα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν στις εξής πόλεις:

Αθήνα, Θεσσαλονίκη,

Αλεξανδρούπολη,

Λάρισα,

Ιωάννινα,

Πάτρα.

Το κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο θα έχει 4 μέλη ΔΕΠ (5 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κατάλληλα εκπαιδευμένα για να παρέχουν ΠΦΥ.

Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι έως το τέλος του 2024. Τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Σε αυτά τα κέντρα υγείας θα λειτουργεί και τηλεϊατρική για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Επίσης θα αναπτυχθούν 312 ιατρεία χρόνιων παθήσεων.

healthreport.gr