Στόχος της ιντερνετικής απάτης (deepfakes) έπεσε ο γνωστός Λαρισαίος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, όπως και ο επίσης γνωστός στο ευρύ κοινό, από την περίοδο της πανδημίας, γιατρός Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν φίλοι, γνωστοί και συγγενείς τους ειδοποίησαν πως τους είδαν, σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να διαφημίζουν τη «θαυματουργή» δράση σκευασμάτων...

Τα προϊόντα που διαφήμιζαν, εν αγνοία τους, είναι συμπληρώματα διατροφής με διάφορες ονομασίες, για τα οποία ο ΕΟΦ έχει προειδοποιήσει πως διαφημίζονται ως φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς να έχουν σχετική άδεια και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία όσων τα καταναλώνουν. 

Οι δυο καθηγητές έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες.

Οι απάτες ξεκινούν από αναλώσιμους διαδικτυακούς τόπους στο εξωτερικό (στις περιπτώσεις των κ. Καπραβέλου και Γουργουλιάνη σε Ολλανδία και Ισλανδία, αντίστοιχα), οι οποίοι στη συνέχεια καταργούνται γρήγορα, αφού όμως έχουν αξιοποιήσει αδρανείς ή ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν τα μηνύματα.


Τα deepfakes είναι συνθετικά μέσα που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία για να αντικαταστήσουν πειστικά την ομοιότητα ενός ατόμου με αυτήν ενός άλλου. Αν και η δημιουργία ψεύτικου περιεχομένου δεν είναι νέα, τα deepfakes αξιοποιούν ισχυρές τεχνικές από τη μηχανική μάθησης και την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν οπτικό και ηχητικό περιεχόμενο που μπορεί πιο εύκολα να εξαπατήσει.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr