Έχοντας να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση κατά τον σεισμό του 2021, δάσκαλοι και μαθητές της Θεσσαλίας συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα για την διαχείριση κίνδυνων και κρίσεων στα σχολεία.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μίνα Μαυρογιάννη επισκέφτηκε το χωριό Δαμάσι, που είχε πληγεί από τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ.

Ο Βασίλης Πινακάς αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας σημειώνει την σημασία του προγράμματος σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα σε σχέση με το περιβάλλον είτε πρόκειται για σεισμούς είτε για την πανδημία είτε για καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσεως, τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση των φαινομένων.

Έχουν επιλεγεί 29 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι πολυπληθέστερες, για την εφαρμογή του προγράμματος, που γίνεται σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τελεί υπό την ομάδα του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί η πιθανότητα κινδύνου και να καταστεί πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον για κάθε μαθητική κοινότητα στην χώρα.

Όπως σημειώνει ο κ. Πινακάς, θα υπάρξει διάχυση της επιστημονικής γνώσεως και θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή. Με εργαλείο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων. Επίσης, πέρα από την αναγνώριση, ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων θα γίνεται εξειδίκευση των πιθανών κινδύνων σε κάθε σχολική μονάδα, ανάλογα με το περιβάλλον και τα δεδομένα κάθε περιοχής. Έτσι, θα καταρτιστούν σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων για κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά.

Ο Γρηγόρης Λέτσιος, διευθυντής στο δημοτικού σχολείου Δαμασίου, εξηγεί ότι δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά εφάρμοσε όσα έμαθε κατά την διάρκεια σεμιναρίων επιμόρφωσης από τον ΟΑΣΠ για τους σεισμούς, για την εκκένωση του σχολείου, η οποία είχε άριστη κατάληξη.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν εξασκηθεί και με ψυχραιμία εξήλθαν άπαντες χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για να ανταπεξέλθουν άπαντες σε μια δύσκολη στιγμή. «Θα πρέπει ο καθένας να ξέρει την κατάλληλη στιγμή τις πρέπει να πράξει. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων». Θύμα του σεισμού του 2021 ήταν το σχολείο το οποίο κατεδαφίστηκε και μόλις σε 105 ημέρες ανεγέρθη το νέο κτήριο, με τους νέους κανόνες αντισεισμικής προστασίας.

ertnews.gr