Σε έναν αγώνα δρόμου για την άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να σώσει την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει από αρχές Μάη και ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου στην Θεσσαλία. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκουν να καταστρώσουν ένα στρατηγικό πλάνο για να αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές προκειμένου να καταφέρουν να μπουν οι αγρότες στα χωράφια τους την ερχόμενη άνοιξη.

Κυρίαρχο ρόλο στην εκπόνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης διαδραματίζουν οι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και τα κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διαθέσει η κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες, των Οργανισμών, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να καταστεί και πάλι λειτουργικό το δίκτυο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Με βραχυπρόθεσμο στόχο να μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτκό δίκτυο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει συγκεντρώσει ολοκληρωμένους φακέλους με την καταγραφή των άμεσων ζημιών από τέσσερις ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, Θεσσαλιώτιδας, Τιτανίου και Σελλάνων) και ημιτελείς φακέλους από άλλους τέσσερις (Ενιπέα Φαρσάλων, Αγίας Σοφίας, Ταουσάνης και Κρανέας), ενώ ακόμη επτά ΤΟΕΒ (Πηνειού, Κάρλας, Ζάρκου Τρικάλων, Φήκης Τρικάλων, Κλοκοτού, Φωτάδας Τρικάλων και Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας) έχουν στείλει αιτήματα για χρηματοδότηση, χωρίς όμως την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μετά και την συμπλήρωση των φακέλων και από όσους μέχρι σήμερα έχουν πλημμελώς ανταποκριθεί, θα προχωρήσουν οι άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς το ζητούμενο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτριος Τσιούρης, σημείωσε σχετικά ότι «έχουμε τις πιο μεγάλες ζημιές. Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και στα ΤΟΕΒ και στην αγροτική γη. Ζητήσαμε από τους Υπουργούς να χρηματοδοτήσουν ταχύτατα τα ΤΟΕΒ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε όλες τις ζημιές που έχουμε και να μπορέσουμε ξανά να επαναφέρουμε τη γη που μπορεί να καλλιεργηθεί. Ξεκαθαρίσαμε πως θα δοθούν τα χρήματα και πιστεύω από δω και πέρα να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε στη συνέχεια».

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση αλλά και ο εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ. Για παράδειγμα, ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι πιο εκσυγχρονισμένος καθώς από την εποχή του ΙΑΝΟΥ κατάφερε με δικά του μέσα να κάνει μελέτες και να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αποκαταστήσει το αρδευτικό του δίκτυο. Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε και κάποιες προμελέτες διευκολύνοντας τα υπουργεία να εκτιμήσουν τις ζημιές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης. Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκαν και άλλοι 2-3 ΤΟΕΒ αλλά η πλειοψηφία δεν έχει τεχνική υποδομή ούτε προσωπικό και μάλιστα είχαν καταντήσει να γίνουν «μπαλάκι» μεταξύ Δήμων και Περιφερειών.

Ειδικά για την λίμνη Κάρλα δεν υπάρχει ΤΟΕΒ και ο σχετικός φορέας λειτούργησε μέσω της Περιφέρειας. Βέβαια ένα κομμάτι της Κάρλας και ειδικότερα των παρακάρλιων περιχών (περί τα 120.000-150.000 στρέμματα) εμπίπτει στον ΤΟΕΒ Πηνειού ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για το τι θα συμβεί με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στις οποίες φυσικά δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των ζημιών (τουλάχιστον σε βάθος 1-1,5 χρόνου).

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε και από τους τρεις υπουργούς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, είναι να βρεθεί μηχανισμός που θα παρακάμπτει τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τη συνδρομή της Περιφέρειας να γίνουν το συντομότερο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα αναλάβει δράση μια τεχνική υπηρεσία της αιρετής Περιφέρειας είτε κάποια υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου (με αναθέσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις).

Προφανώς το στοίχημα είναι να σωθεί η επόμενη καλλιεργητική περίοδος και οι σημαντικές για την χώρα καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα κλπ) αλλά και να μην χάσουν το εισόδημά τους αγρότες και άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενα επαγγέλματα, κάτι που θα είχε αλυσιδωτές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Όπως εκτιμά μιλώντας στο Insider.gr, ο κ. Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, πρώην Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας και πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, με πολύ συγκεκριμένα βήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες μιας χαμένης καλλιεργητικής περιόδου στην Θεσσαλία. Αυτά συνοψίζονται στην αξιολόγηση και αναγνώριση των ζημιών (δίκτυα, αγωγοί μεταφοράς νερού, αγροτικοί δρόμοι κλπ) και εκτίμηση του κόστους, στις μελέτες και στην εργολαβία/δημοπράτηση/ανάθεση εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση.