Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τη δυσαρέσκεια των αγροτών στη Θεσσαλία για τις «πληγές» που έχουν ανοίξει από το προ μηνών χτύπημα του «Daniel», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους, έχοντας δώσει κονδύλι περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τις ανάγκες τους.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», ο Θ. Κοντογεώργης ανέφερε χαρακτηριστικά πως το κυβερνητικό επιτελείο έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σειρά μέτρων προς ανακούφιση των αγροτών, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, ενώ επισήμανε πως οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ.

«Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, αφού η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές επαναπροσδιορίζουν προτεραιότητες και χρηματοδοτικά μέσα. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι και συνεχώς αναζητά λύσεις για ενίσχυση της στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγρότης με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ. Είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο.

Η κυβέρνηση συστηματικά έχει στηρίξει τους αγρότες με μια πληθώρα μέτρων. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταβληθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 290.000 αγρότες, μειώθηκε ο ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μειώθηκε κατά 50% η φορολογία στα κέρδη των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιριστικές δομές, ενώ καταργήθηκε και η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων», δηλώνει ακόμη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει και διαμορφώνει συνθήκες παραγωγικού διαλόγου και δεν δημιουργεί αχρείαστα μέτωπα. Θα υπενθυμίσω ότι έχουμε διαθέσει έως σήμερα, μέσω όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, πόρους που πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής, ενώ με ταχύτατα βήματα οργανώνεται η επόμενη μέρα.

Συνεχίζουμε τις πληρωμές των αποζημιώσεων κανονικά και μάλιστα με την καταβολή τους δύο μήνες νωρίτερα απ΄ ό,τι ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα ακούστηκαν για οριζόντια μείωση των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς».

emea.gr