Στο θέμα των ελλείψεων βασικών φαρμάκων και στην απουσία πολιτικής βούλησης να λυθεί το θέμα, αναφέρεται σε άρθρό του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Απογευματινή της Κυριακής, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θάνος Κουτσούκης.

Αναλυτικά: 

"Η επάρκεια φαρμάκων είναι ένα ζητούμενο για τη χώρα αυτή, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Μετά από τόσα χρόνια που βρίσκομαι στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα, ότι καμία κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση για να λύσει το θέμα, αλλά ούτε και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται προς την κατεύθυνση αυτή, της επίλυσης δηλαδή του προβλήματος, αποτελούν προσχηματικές κινήσεις με μοναδικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και κυρίως των ασθενών.

Ότι, δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της επάρκειας, ενώ ξεκάθαρα η οργανωμένη Πολιτεία δεν σκοπεύει, ούτε σκόπευε ποτέ να το λύσει. Όλες οι αποφάσεις δίνουν παροδικές λύσεις και μας διατηρούν όλους εμάς που εμπλεκόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη διακίνηση του φαρμάκου, στην κυριολεξία ομήρους της νοσηρής πραγματικότητας.

Η νομοθεσία που ισχύει για τη διακίνηση του φαρμάκου είναι προβληματική αφού το φάρμακο αντιμετωπίζεται εν γένει ως κοινό εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό και έτσι επιτρέπονται παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες μεταξύ των χωρών με διαφορετική τιμολόγηση των σκευασμάτων, εργοστάσια κλείνουν από την Ευρώπη και μεταφέρονται στην Κίνα για φθηνή παραγωγή, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες τιμολογούν ανάλογα με τη χώρα όσο νομίζουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους και παύουν από την κυκλοφορία σκευάσματα χαμηλού κέρδους.

Αλλά και οι διατάξεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, δεν εφαρμόζονται, αφού οι Φαρμακευτικοί Αντιπρόσωποι στη χώρα μας δεν τηρούν αποθέματα τριμήνου, όπως προβλέπεται, το ίδιο και οι αποθήκες, ενώ παραβιάζεται ξεκάθαρα και η νομοθεσία περί εξαγωγών.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο βωμό του κέρδους ορισμένων, που για να παραχθεί, βέβαια, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να χάσουν. Σε τελική ανάλυση ο μεγάλος χαμένος είναι ο απλός πολίτης που δεν θα βρει να πάρει τα φάρμακά του ή θα αρκεστεί σε εναλλακτικές θεραπείες.

Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα συνεχίζονται αμείωτες, όπως σε απλές αντιβιώσεις, ινσουλίνες και σκευάσματα για το Διαβήτη, οφθαλμολογικά και πολλά άλλα. Έχει αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία των σκευασμάτων των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτά είναι ορισμένα αντιπηκτικά, καρδιολογικά σκευάσματα κλπ, γεγονός που δείχνει την αξία του μέτρου αυτού.

Όσο, όμως, η πολιτική για τη διακίνηση του φαρμάκου δεν είναι ενιαία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση της πρόσβασης στη θεραπεία όλων των ασθενών, τόσο το πρόβλημα θα εντείνεται και θα δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων αναλόγως του εισοδήματός τους.

Δυστυχώς μια τέτοια συνέντευξη δεν επαρκεί για την πλήρη ανάλυση των ζητημάτων, αλλά εδώ θα είμαστε να τα λέμε με κάθε ευκαιρία και να διεκδικούμε δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών."