Η μεγάλη απειλή της μείωσης του πληθυσμού και ο κίνδυνος που συνεπάγεται για τη χώρα μας, κινητοποιεί ήδη τον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων που ενέταξαν σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσα από δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας. 

Η θεσσαλική Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΟΛΥΜΠΟΣ) είναι μια από εκείνες που έδειξαν τον δρόμο ακολουθώντας, εδώ και δέκα χρόνια, μια επιδοματική πολιτική για τους εργαζομένους της σε εποχές που δεν ασχολούνταν σχεδόν κανένας. 

Χθες η Motor Oil δημοσιοποίησε ότι κάνει το ίδιο, ενώ παρόμοια προγράμματα υιοθετούν διαρκώς αρκετές Ελληνικές εταιρείες.

Τι κάνει όμως το κράτος για να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες; Για την ώρα τίποτα.

Η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη κινητοποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση θέτοντας το θέμα στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχετική επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Σαράντης, περιγράφεται μεταξύ άλλων το παράδειγμα του εξτρά βοηθήματος που παρέχει η επιχείρηση στους εργαζομένους της που αποκτούν παιδιά: «Ήτοι, για το πρώτο παιδί 400 € ετησίως (έως το 26ο έτος της ηλικίας του ή μέχρις ότου αρχίσει να εργάζεται). Για το δεύτερο παιδί 600 € ετησίως, για το τρίτο παιδί 1000 € ετησίως και για το τέταρτο - και κάθε επόμενο -, 2000 € ετησίως. Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα ενισχυθεί με 104.000€.» Ωστόσο, θέτει το ερώτημα «ποιο είναι το καθαρό ποσό που θα εισπράξει η οικογένεια παρότι η επιχείρηση θα πληρώσει 104.000 €». 

Συνεχίζοντας ο κ. Σαράντης προτείνει: «Επειδή ο ιδιωτικός τομέας είναι αρκετά ώριμος και δύναται να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, Θα παρακαλούσα όπως εξετάσετε λογικές και ασφαλείς διαδικασίες παροχής βοηθήματος προς τα παιδιά των εργαζομένων χωρίς την επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών και την φορολογία εισοδήματος. Είναι κρίμα οι επιχειρήσεις να θέλουν να βοηθήσουν και το επίσημο κράτος να μην παραιτείται των επιβαρύνσεων που προβλέπονται». Και καταλήγει: «Θυμίζω την κυβερνητική πρωτοβουλία της απαλλαγής από ΦΠΑ των δωρεών προς κρατικές δομές. Αυτή η απόφαση βοήθησε τις επιχειρήσεις να προβούν σε χορηγίες προς τα νοσοκομεία και σε άλλους τομείς. Τουλάχιστον δεν ενοχοποιείται το ελληνικό Δημόσιο ότι ωφελείται από εθελούσιες επιχειρηματικές παροχές προς τους εργαζόμενους…».

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.482.487 κατοίκους, μειωμένος κατά 3,11% συγκριτικά με την απογραφή του 2011. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η μείωση είναι διπλάσια και φτάνει σε ποσοστό 6,1% ( στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr