Τα κέντρα των πόλεων είναι για τους ανθρώπους όχι για τα αυτοκίνητα. Πρόκειται ίσως για το βασικό συμπέρασμα του εξαιρετικού ποδηλατικού φόρουμ που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων στην αίθουσα της Πινακοθήκης, με συζητήσεις και απόψεις ειδικών, αλλά και εκδηλώσεις για το κοινό όπως συναυλία και ποδηλατοβόλτα.
Την Πέμπτη, πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι δήμαρχοι Λάρισας και Τρικάλων εκτός από τις παρεμβάσεις τους στο πάνελ για μια καλύτερη ζωή στην πόλη και τη συμβολή του ποδηλάτου σε αυτή, μοιράστηκαν και προσωπικές εμπειρίες.
Ο Απόστολος Καλογιάννης “απολογήθηκε” για ποιο λόγο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδήλατο και έκτοτε να κινείται στο κέντρο με τα πόδια. Ήταν πριν αρκετά χρόνια, είπε, όταν, όντας πάνω σε ποδήλατο, ένα αυτοκίνητο έστριψε χωρίς καν να βγάλει φλας, με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να γλυτώσει τα χειρότερα με ελαφρά τραύματα.
Άλλο που δεν ήθελε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, που καθόταν δίπλα του, να μιλήσει για τις δικές του περιπέτειες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, που κυκλοφορεί παντού με ποδήλατο (ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε μια μέρα ποδηλατώντας) περιέγραψε την πιο πρόσφατη τούμπα που έφαγε, η οποία μάλιστα δεν προήλθε καν από παρενόχληση αυτοκινήτου. Κουβαλούσα τις προάλλες ένα χαλί της γυναίκας μου είπε, όταν αυτό ξέφυγε και μπήκε στις ακτίνες της μπροστινής ρόδας!.. Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αλλά έντρομο το κοινό φαντάστηκε τη συνέχεια: δήμαρχος και χαλί κύλησαν στο δρόμο, ωστόσο ο ίδιος, ευτυχώς, δεν έπαθε τίποτα – προφανώς ούτε το χαλί.
Οι δυο δήμαρχοι, παρά τις τούμπες, αποδεικνύονται με τα προσωπικά τους παραδείγματα ιδανικοί πρεσβευτές για μια ζωή χωρίς αυτοκίνητο. Οι ποδηλατόδρομοι και τα ποδηλατοστάσια στις δυο θεσσαλικές πρωτεύουσες, δείχνουν ότι τα βήματα που γίνονται είναι σημαντικά και η κουλτούρα των ανθρώπων απέναντι στο ποδήλατο αλλάζει προς το καλύτερο.

Κώστας Τόλης Εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)