Η πρώτη συνάντηση εργασίας του Έργου Erasmus+ ΚΑ2 με τον τίτλο “Μουσικές Νότες και Μαθηματική Γνώση – Noteledge” που συντονίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας πραγματοποιήθηκε τον Φλεβάρη του 2023 στο Galati της Ρουμανίας.

Το “Noteledge” είναι ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο σχέδιο έρευνας και δράσης που αναζητά κοινά πεδία έκφρασης και γνώσης μεταξύ των Μαθηματικών και της Μουσικής.

Την κοινοπραξία αποτελούν τέσσερις εταίροι, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Μαθηματική Εταιρεία Ελλάδας – Ε.Μ.Ε., Καλλιτεχνικό Σχολείο - Liceul De Arte “Dimitrie Cuclin” και A.T.I.C. από το ιστορικό Galați της Ρουμανίας.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Καλλιτεχνικού Σχολείου μας υποδέχθηκε η Διευθύντριά του κα Pelin Ana-Larisa.

Κυριάρχησε ένα κλίμα αισιοδοξίας, αμοιβαίας κατανόησης και ενθουσιασμού για την εξέλιξη του προγράμματος, ενώ αξιολογήθηκαν τα μέχρι τώρα βήματα που προέκυψαν από την διαδικτυακή συνεργασία των μελών της κοινοπραξίας και δρομολογήθηκαν τα επόμενα στάδια του έργου.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στην συνάντηση η Προϊσταμένη Τμήματος Α’ Διοικητικού της ΔΔΕ Λάρισας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου κα Κ. Αναγνωστοπούλου και από την Μαθηματική Εταιρεία ο κος Κ. Καραμπάτσας, Πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας και Μέλος του Κεντρικού Δ.Σ. του επιστημονικού σωματείου. Και οι δύο μετέφεραν το εγκάρδιο μήνυμα του Διευθυντή της ΔΔΕ Λάρισας και Διαχειριστή του έργου κου Ν. Ζέρβα, εξέχοντος στελέχους της Ε.Μ.Ε. μεταξύ άλλων, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του στην Ρουμανία λόγω ιδιαίτερου υπηρεσιακού φόρτου εργασίας.

Ο κ. Καραμπάτσας παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία, φυσιογνωμία και το έργου που προσφέρει η Ε.Μ.Ε. (χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών μεταξύ άλλων) στην υπηρεσία του μαθηματικού πνεύματος και της κριτικής σκέψης, περιγράφοντας ταυτόχρονα το ρόλο της στο έργο που μόλις ξεκίνησε.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν οι κεντρικοί άξονες του έργου και περιεγράφηκε με σαφήνεια το πλαίσιο εργασίας που ακολουθεί.

Στην υλοποίηση του έργου συνεργάζονται καθηγητές Μαθηματικών μέσω της Ε.Μ.Ε. και των σχολείων του Galați, καθώς και άλλα στελέχη της Ε.Μ.Ε. από την Λάρισα και καθηγητές Μουσικής από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας – συνεργαζόμενο φορέα του έργου.

Οι Ρουμάνοι εταίροι υποδέχθηκαν την ελληνική αντιπροσωπεία με ένα σύντομο ρεσιτάλ πιάνου από έναν βραβευμένο δωδεκάχρονο μαθητή του σχολείου και την ξενάγησαν στην πόλη των 250.000 κατοίκων, σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο στις όχθες του Δούναβη και στα σύνορα με την Μολδαβία.

Την συνάντηση αυτή θα ακολουθήσει workshop την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη με την συμμετοχή Eλλήνων και Rουμάνων μαθηματικών, καθώς και της ομάδας Μουσικών και Μαθηματικών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας που ήδη εργάζεται προκειμένου να δημιουργήσει τα πιλοτικά σχέδια διδασκαλίας των μαθηματικών με την χρήση της μουσικής, πάνω στα οποία θα εργαστούν οι συμμετέχοντες στο φθινοπωρινό workshop στο Galați της Ρουμανίας.