Αύριο Κυριακή 12 Νοεμβρίου γιορτάζεται η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού.

Η Κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί το φυσικό νότιο όριο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Από εδώ ξεκινά η πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου.

Τιμώντας λοιπόν την αυριανή μέρα, τα Οινοποιεία της περιοχής του Δήμου Τεμπών ανοίγουν τις πόρτες τους και περιμένουν το κοινό να τα επισκεφθεί δωρεάν αύριο Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 11:00 το πρωί ως τις 17:00 το απόγευμα για μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία οινοτουρισμού.

Οι οινοπαραγωγικές περιοχές του Δήμου Τεμπών, όπου λειτουργούν εξαιρετικά οινοποιεία, ξεκινώντας από τους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, συναντάμε τη Ραψάνη, να αγναντεύει το Αιγαίο και ατενίζουμε τους απέραντους αμπελώνες της, στις βουνοπλαγιές του Προφήτη Ηλία. Σε αυτές τις κορυφές γεννήθηκε το Νέκταρ των Θεών του Ολύμπου. Εδώ συναντούμε τη ζώνη ΠΟΠ Ραψάνη, η οποία παράγεται από τρεις ποικιλίες: το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό.

Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε την Κρανιά, χωριό χτισμένο στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου και κατεβαίνοντας προς την Κοιλάδα των Τεμπών, συναντούμε το γραφικό χωριό την Ιτέα και ανηφορίζοντας απέναντι στους δυτικούς πρόποδες του όρους Όσσα (Κίσσαβος) συναντάμε την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στον Οινοτουρισμό. Ο Οινοτουρισμός είναι μια σύγχρονη εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Η οινοπαραγωγή για τη χώρα μας συνιστά μια ασυγκρίτως πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έρχεται από τα χρόνια της αρχαιότητας, την οποία γνωρίζει καλά όλος ο κόσμος.

Κάθε άρωμα που νιώθει ο επισκέπτης σε ένα κτήμα και εμπεριέχεται σε ένα καλό κρασί, συνδέεται με την ιστορία, την μυθολογία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τα έθιμα και τις συνήθειες του λαού μας.

Οι προορισμοί του κρασιού στην πατρίδα μας, τα τοπικά οινοποιεία και οι ημέρες που αυτά είναι ανοιχτά και επισκέψιμα σε όλο τον κόσμο μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνιστικό κομμάτι της τουριστικής μας ανάπτυξης για όλο το χρόνο.

Έχει ιδιαίτερη αξία για το Δήμο μας καθώς ενισχύει τη γεωργία και την ανάπτυξη υπαίθριων και ορεινών περιοχών από τους «Δρόμους Κρασιού», δημιουργώντας ξεχωριστές εμπειρίες για τους οινοτουρίστες και δρόμους ανάπτυξης για την τοπική μας μικροοικονομία.

Η προώθηση του οινοτουρισμού, πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή και μπορεί να επιτευχθεί, μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων και των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Άλλωστε ο οίνος, ως προϊόν, είναι εθνικό προϊόν.

Δεν χρειάζεται ανάλυση αυτή η διαπίστωση. Ο κλάδος λοιπόν έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μιλούν από μόνα τους και μπορεί να μετατραπεί σε μια πολυσήμαντη καλλιέργεια με πολλά και ανεκτίμητα οφέλη για όλους. Μπορούμε, αρκεί να το θέλουμε!»