Ποιες είναι οι νέες εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα; Τι άλλαξε και σε ποιες γειτονιές;

Η Αθήνα αλλάζει με τα νέα έργα υποδομής, μεταμορφώνεται αξιοποιώντας εμβληματικά κτίρια και «ξαναγεννιέται» μέσα από αναπλάσεις. Και όλα αυτά μαζί δημιουργούν τις νέες εμπορικές πιάτσες, τα καινούργια σημεία της πόλης που θα δώσουν «πνοή» σε ολόκληρες γειτονιές.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, ανέφερε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα μια νέας γειτονιάς είναι «η περιοχή του Νέου Κόσμου και συγκεκριμένα, ο πρώτος παράλληλος της Λ. Συγγρού και συγκεκριμένα η οδός Ευρυδάμαντος σε απόσταση αναπνοής από τις προσφυγικές κατοικίες, που πλέον φιγουράρουν στους Instagram λογαριασμούς των σύγχρονων flâneurs».

Η άλλοτε «σκοτεινή» πλευρά της Λ. Συγγρού, μεταμορφώθηκε σε έναν δρόμο που τα έχει όλα. «Όσοι μένουν ή εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, πλέον μπορούν να κάνουν μια στάση για γρήγορο καφέ, για φαγητό ή/και για ποτό μετά τη δουλειά» σχολίασε ο κος Μπάκας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Νέος Κόσμος, η αθηναϊκή συνοικία, συνορεύει ανατολικά με τη Δάφνη, δυτικά με την Καλλιθέα και το Κουκάκι, βόρεια με τον Άγιο Αρτέμιο και το Μετς και νότια με τη Νέα Σμύρνη και φυσικά χωρίζεται σε διαφορετικές γειτονιές. Η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αριθμεί 711 ακίνητα.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates τόνισε πως «η αξιοποίηση του μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένου κτιρίου που ανεγέρθηκε τον 19ο αιώνα μέρος των στάβλων του Βασιλιά Όθωνα χαμηλά στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο μετατράπηκε σε κάβα 3.000 ετικετών και εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών με urban βεράντα με θέα την Ακρόπολη, λειτούργησε θετικά στην περιοχή. Τα άλλοτε μαγαζιά μικρό εμπόρων διαφόρων παλαιών ειδών, έδωσαν τη θέση τους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με γεύσεις από διαφορετικές κουζίνες του πλανήτη, δημιουργώντας μια νέα εμπορική πιάτσα».

Νέα ανερχόμενη πιάτσα και η οδός Αγίου Κωνσταντίνου, η πύλη εισόδου και εξόδου προς και από την Αθήνα, μαζί με τους τριγύρω καθέτους. «Ο χρόνος, είναι άμεσα συναρτώμενος με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που αναμένονται στη περιοχή. Μη ξεχνάμε ότι η περιοχή της Ομόνοιας πλέον προσφέρει μοναδικές στιγμές για τους ένοικους των νέων ξενοδοχείων που λειτουργούν ήδη ή/και θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας επισημαίνοντας πως το ατού της περιοχής είναι η οπτική επαφή με το βράχο της Ακρόπολης που λίγες τοποθεσίες διαθέτουν. Παράλληλα, οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από αλυσίδα ξενοδοχείων, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της εμβληματικής πλατείας Ομονοίας, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει μπει πλέον για τα καλά στο «στόχαστρο» διεθνών επενδυτών. Και συνέχισε λέγοντας πως «πλέον διακρίνουμε ότι περιοχές που στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες», είτε «υποβαθμισμένες», να αλλάζουν. Περισσότερες από 80 οικοδομικές άδειες για την αλλαγή χρήσης κτιρίων εξέδωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων μόνο για το ιστορικό κέντρο της πόλης».

Καθώς οι αναπλάσεις και οι επενδύσεις συνεχίζονται με γοργό ρυθμό, αναμενόμενο είναι να αλλάξει και η οδός Αγίου Μάρκου, ένας πεζόδρομος που έχει ιστορία με τα καταστήματα υφασμάτων και τα είδη κοπτοραπτικής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, εντός της στοάς στη Βαρβάκειο αγορά, το τελευταίο διάστημα, νέοι επιχειρηματίες επιχειρούν μετατρέποντας αναξιοποίητα κτίρια, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών που επισκέπτονται καθημερινά πολλοί επώνυμοι Αθηναίοι.

Αναδυόμενη εμπορική πιάτσα στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί ο πεζόδρομος της οδού Κωλέττη. Ο κος Μπάκας τόνισε πως ο «πεζόδρομος που φιλοξενεί φημισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που γρήγορα έγιναν hot spots, με την έλευση του μετρό στη περιοχή των Εξαρχείων σε συνδυασμό της μεγάλης δυναμικής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης με 669 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες και τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που πλέον έχουν ανακαινιστεί, θα μαγνητίσει πολλούς που θα θελήσουν να εγκατασταθούν επιχειρηματικά στην ευρύτερη περιοχή».

Και όχι μόνο στα Εξάρχεια αλλά και στον Πειραιά. «Αναμφισβήτητα η έναρξη της λειτουργίας του μετρό στον Πειραιά και σε συνάρτηση της καμπάνιας «Πάρε το μετρό για Πειραιά», θα προσεγγίσει το ενδιαφέρον των Αθηναίων να επισκεφτούν έναν Πειραιά που αλλάζει. Έναν Πειραιά που σε κάθε πεζόδρομο πλησίον και περιμετρικά της κεντρικής πλατείας «ξεφυτρώνουν» νέα μαγαζιά, τόσο εμπορικά όσο και υγειονομικού ενδιαφέροντος», επεσήμανε ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Η λειτουργία του μετρό στο Αιγάλεω, ανέδειξε την εμπορική πιάτσα της Ιεράς οδού, ενώ παράλληλα έδωσε πνοή στη Μάρκου Μπότσαρη όπου πλέον αποτελεί τη νέα πιάτσα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Λαύρας σε συνάρτηση με την αξιοποίηση παλαιών ακινήτων στη περιοχή από μια παρέα επιχειρηματιών που πίστεψαν στη δυναμική της περιοχής, έχουν καταστήσει τον πολυσύχναστο πεζόδρομο σε σημείο συνάντησης για τσιπουρομεζέδες που επισκέπτονται καθημερινά τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και των όμορων».

Τι γίνεται όμως με τις εμπορικές πιάτσες σε Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη; O Θεμιστοκλής Μπάκας ανέλυσε τα μέχρι τώρα στοιχεία των παραπάνω περιοχών και μας έδωσε τα μέρη που αναμένονται να γίνουν τα νέα στέκια που θα συζητηθούν.

Πάτρα

Το «μονοπώλιο» της οδού Αγίου Νικολάου καθώς και την πρωτοκαθεδρία της Μαιζώνος ως ο πιο εμπορικός δρόμος στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, ήρθε να «ταράξει», η πεζοδρόμηση της οδού Ρήγα Φεραίου καθώς και τμήμα της Γεροκωστοπούλου αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το κέντρο της πόλης από την οδό Αράτου έως και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, αποτελώντας πλέον τη νέα εμπορική πιάτσα τόσο για εμπορικά όσο και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην καρδιά της Ρήγας Φεραίου, το ιστορικό εμβληματικό αρχοντικό που υπήρξε κατοικία του κορυφαίου πατρινού πολιτικού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου (1875-1938), ο οποίος διατέλεσε μάλιστα πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 1924- 1925. Το νεοκλασικό αυτό υπήρξε και η στέγη της Αχαϊκής Τράπεζας. Το κτίριο 825 τ.μ. μισθώθηκε και ξεκινάει η ανάπλασή του για να στεγάσει εταιρείες διεθνούς φήμης, ενώ, θα συνδέεται με ένα ήδη επιτυχημένο e- shop, παρέχοντας ακόμη και υπηρεσίες private shopping αλλά και καφετέρια στο εσωτερικό του αίθριο.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να κινούνται ανοδικά «τα σκαλάκια» στην οδό Γερωκοστοπούλου, όπου πραγματοποιούνται επενδύσεις από επιχειρηματίες της πόλης.

Ενώ, πνοή σε παλαιά ακίνητα έδωσαν επιχειρηματίες που επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στον πεζόδρομο της Ηφαίστου, ανοίγοντας καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με στόχευση κυρίως σε φοιτητές και νέους ηλικιακά.

Νέο «αέρα» τόσο στη πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όσο και στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, φαίνεται να φέρνει η αξιοποίηση του Μεγάρου Γκολφινόπουλου, πιο γνωστό ως πρώην «Αλάμπρα».

Ο χώρος θα λειτουργεί all day από νωρίς το πρωί με καφέ, μέχρι αργά το βράδυ, με φαγητό και ποτό. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο μετά την ανακαίνιση στη μεγάλη, ισόγεια σάλα, την αξιοποίηση του εξωτερικού εξώστη καθώς και του αντίστοιχου τμήματος στη πλατεία Ψηλών Αλωνίων.

Το Μέγαρο Γαλανόπουλου ή πρώην «Αλάμπρα» είναι ένα εμβληματικό art nouveau κτίριο – γωνιακό διατηρητέο που κατασκευάστηκε το 1917 – και αποτελεί αξιοθέατο των Υψηλών Αλωνίων αλλά και ιστορικό τοπόσημο όλης της πόλης.

Λάρισα

Το κέντρο της Λάρισας έχει ισχυροποιηθεί με τις πεζοδρομήσεις των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να περιορίσει σε μέγεθος και σε εμπορικότητα άλλους δρόμους. Ο πεζόδρομος Κούμα κατέχει τη πρωτοκαθεδρία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ ο πεζόδρομος Παπακυριαζή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σημαντικό είναι το έργο της υλοποίησης του «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στη Λάρισα» γνωστού πλέον και ως Open Mall από τον Δήμο Λαρισαίων. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, που σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα ελκυστικό εμπορικό αστικό περιβάλλον, που θα τονώσει το ενδιαφέρον και την ζήτηση για τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Περιοχή Παρέμβασης έχει οριστεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, ώστε να περιλαμβάνει μερικούς από τους ιστορικά σημαντικότερους και παλαιότερους εμπορικούς δρόμους όπως της οδού Βενιζέλου και της οδού Ανδρούτσου, των οποίων τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και της μετατόπισης της εμπορικής κίνησης σε άλλους δρόμους και περιοχές, έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Θεσσαλονίκη

Νέα ισχυρή ταυτότητα πρόκειται να αποκτήσουν δέκα εμπορικοί δρόμοι σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οικονομική ανασυγκρότηση και την αστική αναζωογόνησή τους.

Το μεγάλο αναπτυξιακό πρότζεκτ, το οποίο ενσωματώνει πολιτικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την αστική ανθεκτικότητα, βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των περίπου 29,7 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εντάσσεται στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις θα εξελιχθούν στους ακόλουθους δρόμους:

Στην Εγνατία
Στην Ολύμπου
Στην Κολωνιάρη
Στην Παναγίας Φανερωμένης
Στην Κλαυθμώνος
Στην Παπάφη
Στην 25ης Μαρτίου
Στη Μάρκου Μπότσαρη
Στη Βενιζέλου (Τριανδρία)
Στην Ελευθερίας (Τριανδρία)
Στο πλαίσιο των έργων που έχουν σχεδιαστεί μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί το αστικό πράσινο, θα υπογειοποιηθούν οι κάδοι, θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, θα γίνουν ανακατασκευές στα πεζοδρόμια και θα αναβαθμιστεί ο φωτισμός με σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Eύη Σιμοπούλου newsbomb.gr