Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Tiny Kox, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Χώρα μας, πραγματοποίησε στη Βουλή η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η συζήτηση , στην οποία παραβρέθηκαν και ο επικεφαλής της Κ.Ο., Μ. Κατρίνης, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης, Απ. Πάνας, και ο Διευθυντής της Κ.Ο., Θ. Γλαβίνας, διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, εστιάζοντας κυρίως στο κρίσιμο ζήτημα του πολέμου που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην καρδιά της Ευρώπης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα της Ουκρανίας, αλλά και για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προάσπιση βασικών αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ιδίως στη σημερινή συγκυρία, με ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης των αποφάσεών του και ενίσχυσης της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Γραμματέας της Κ.Ο., αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Kox για την επίσκεψή του και επεσήμανε τα εξής:

«Με μεγάλη τιμή καλωσορίζουμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Tiny Kox.

Η παρουσία σας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, καθώς οι ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τη βάρβαρη εισβολή στη Ρωσία, αλλάζει τον κόσμο μας και απαιτεί από την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη.

Τώρα, η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την ικανότητά της να προστατεύσει την ανεξαρτησία των εδαφών της , την ειρήνη στην περιοχή, τις οικονομίες κάθε κράτους-μέλους αλλά και την ενεργειακή τους επάρκεια. Το πρωτοφανές ενεργειακό αδιέξοδο που κυριαρχεί στην Ευρώπη, έχει πλήξει βαθύτατα τους ‘Έλληνες πολίτες. Περιμένουμε, λοιπόν, από την Ευρώπη να λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις.

Περπατάμε στην ίδια πλευρά του δρόμου. Αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

Διεκδικούμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Απαιτούμε από την Τουρκία να σταματήσει να απειλεί τη Χώρα μας, σε πολλά επίπεδα, και να σταματήσει να παραβιάζει τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αισθανόμαστε ότι είστε σύμμαχός μας, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ως κύριο στόχο του την προώθηση της Δημοκρατίας και το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, η ομόφωνη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταδεικνύει περίτρανα την υψηλή δέσμευσή σας στις αξίες της Ειρήνης και της Ασφάλειας.»