Σημαντική τιμητική διάκριση στη Βουλή για τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αποτέλεσε η εκλογή της ως Αντιπροέδρου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.

Η Λαρισαία Βουλευτής, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή, όταν ορίστηκα μέλος στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν σας κρύβω τη βαθιά συγκίνηση που αισθάνθηκα. Συγκίνηση που σήμερα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, μετά από ψηφοφορία των Βουλευτών, εκλέχθηκα Αντιπρόεδρος.

Η πρωτοβουλία μου να εισηγηθώ και να εγκριθεί η πολυσυζητημένη πλέον διάταξη για την υποχρεωτική συμμετοχή ενός ομογενούς στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, εκφράζει την θέση μου για τη σύνδεση που πρέπει να επιχειρηθεί με τον απόδημο ελληνισμό, σε όλα τα επίπεδα.

Κάθε Επιτροπή της Βουλής έχει αναμφίβολα τη δική της αξία, ειδικά όμως η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς “κουβαλά” ένα ξεχωριστό, ασύγκριτο φορτίο, με μοναδική εθνική και ιστορική διάσταση. Τούτο διότι αντικείμενό της, αποτελεί η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων του Ελληνικού Λαού και της Βουλής με τον απανταχού Ελληνισμό, η μελέτη των προβλημάτων των απόδημων Ελλήνων, η προώθηση της επίλυσής τους, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων Κοινοβουλίων.

Ως εκ τούτου, η εκλογή μου στο Προεδρείο συνιστά σημαντική ευθύνη, στην οποία δεσμεύομαι να ανταποκριθώ, καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνάμεών μου, σε μια κοινή συλλογική προσπάθεια μαζί με τους συμμετέχοντες Βουλευτές.

Ο Τόπος μας, η Λάρισα, όπως κάθε ελληνική περιφέρεια, έχει διαχρονικά “ματώσει” από τη φυγή συμπατριωτών μας στο εξωτερικό. Ιδίως δε στα χρόνια της κρίσης, είδαμε τα “άνθη” της κοινωνίας μας, τα παιδιά και τα εγγόνια των οικογενειών μας, να ξενιτεύονται από τη θεσσαλική γη, για να καταφέρουν να χτίσουν μια ζωή με όρους αξιοπρέπειας, που η Ελλάδα δεν κατάφερε να τους προσφέρει.

Η αντιστροφή του λεγόμενου “braindrain” αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα και πυλώνα του προγραμματικού σχεδίου που έχουμε επεξεργαστεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Με γενναία κίνητρα, διασφαλίζοντας ένα σύγχρονο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με ίσες ευκαιρίες για όλους, οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ανοίξουν το δρόμο της επιστροφής στα άξια ταλαντούχα μυαλά, που τόσο άδικα έχουμε στερηθεί.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς απανταχού της γης, αποτελεί “σάρκα από τη σάρκα μας”, που όχι απλώς δεν λησμονούμε, αλλά του οφείλουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που με κάθε τρόπο παρέχει στη “μητέρα” – πατρίδα. Είναι αναγκαίο να ενδυναμώσουμε την αμφίδρομη διαρκή συνεργασία μας και σε αυτό σκοπεύω να συμβάλλω, με προτάσεις και πρωτοβουλίες, ως Αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής».