Ύστερα από πρόσκληση της ομάδας εργαζομένων του κέντρου κοινότητας Ελασσόνας, του ΟΚΠΑΠ και ειδικά της ψυχολόγου Κυριακής Ανδρεάδου, η πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.ΑΛ και οι συνεργάτες της, μετέβησαν στην κοινότητα της Καλλιθέας, στα πλαίσια ενημέρωσης για την νόσο Αlzheimer , την υγιή γήρανση και υγιή νόηση.

Στόχος αυτής, η διάχυση της γνώσης σε πληθυσμό ηλικιωμένων ορεινών περιοχών, η προαγωγή της νοητικής υγείας, σωματικής και η βελτίωση ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Η κ. Ελένη Νιφλή, πρόεδρος της ΕΕΝΑΛ, ανάμεσα σε ένα πολυπληθές ακροατήριο ηλικιωμένων, μίλησε για την νόσο alzheimer, περιγράφοντας την εξελικτική πορεία αυτής, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και στατιστικά, τις επιπτώσεις της νόσου στις νοητικές λειτουργίες του ατόμου και ιδιαίτερα στην κατάργηση της αυτονομίας του. Τόνισε, ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, χωρίς ηλικιακά όρια.

Παρουσίασε τα 10 σημεία αναγνώρισης της νόσου και τους 12 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να μειωθούν και να αποφευχθούν, ώστε να μη νοσήσουν από την άνοια. Επεσήμανε, ότι δεν υπάρχει ριζική φαρμακευτική θεραπεία, ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την καθυστέρηση εξέλιξης της νόσου και βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Συμβούλεψε τους ηλικιωμένους, να μη τρομάζουν από τα στατιστικά της νόσου και την κακή έκβαση αυτής, αρκεί, να υιοθετήσουν τους κανόνες πρόληψης, για ενδυνάμωση του νου και του σώματος.

Στη συνέχεια, η Κωνσταντίνα Μπετχαβά παρουσίασε τις παρεμβάσεις νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης, εστιάζοντας στα ψηφιακά εργαστήρια, από τα οποία ενθουσιάστηκαν. Ακολούθησε διατροφική ενημέρωση από την Μουταφίδου Ευθυμία για την άνοια. Η τροφοδότηση με ποικίλες πληροφορίες κινητοποίησε τους ηλικιωμένους, πρωτοστατούσης της αντιδημάρχου, Ευφροσύνης Καρκαβανίδου, που τους ενεθάρρυνε για την ανατροφοδότηση του διαδραστικού και εποικοδομητικού διαλόγου.

Η Μαρία Μαντά ψυχολόγος, έκλεισε την εκδήλωση, με μια άσκηση χαλάρωσης από την νοηματική γλώσσα, η οποία δημιούργησε θετικά συναισθήματα.

Θετικός ήταν ο απόηχος της εκδήλωσης, καθότι συμφωνήθηκε μνημόνιο συνεργασίας, εστιασμένο στην νοητική- σωματική ενδυνάμωση και ψυχική ανθεκτικότητα των ηλικιωμένων. Επίσης, ευχαριστούμε τις κυρίες Θάλεια Γκόλτσιου και Κυριακή Ανδρεάδου, για το φιλική υποδοχή, την οργάνωση, την φιλοξενία και περιήγηση στην ορεινή και όμορφη Καλλιθέα.