Η Ελληνική Εταιρεία νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών νομού Λάρισας, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στις γυναίκειες μονές των Μετέωρων Ρουσάνου, Αγίου Στέφανου και στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας και Μανιταριών. Σκοπός της μετάβασης, η νοητική ενδυνάμωση των ωφελούμενων, μεσω τής θρησκευτικής κληρονομίας και τού φυσικού περιβάλλοντος.

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού, το μουσείο Φυσικής ιστορίας και μανιταριών. Η πολυπληθής ομάδα της Ε.Ε.ΝΑ.Λ. ξεναγήθηκε στην πτέρυγα των σπάνιων πουλιών και των άγριων ζωών του δάσους.

Τα σπάνια εκθέματα πού τελούν υπό εξαφάνιση, εντυπωσίασαν τους πάντες, όπως το πολύχρωμο ζαρκάδι, ο ασπροπάρης, και η γερακίνα , με αποτέλεσμα να προκληθεί διαδραστικό διάλογος, συνδέοντας την γερακίνα με το τραγούδι.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην πτέρυγα μανιταριών, όπου όλοι μαγεύτηκαν από τα χρώματα αυτών, έμαθαν για την θρεπτική αξία των μανιταριών, τα βρώσιμα, δηλητηριώδη, την πανάκριβη μαύρη τρούφα και τα προϊόντα της.

Στο πέρας της ξενάγησης γεύτηκαν εδέσματά μανιταριών με λάδι μαύρης τρούφας ,από το προσωπικό του μουσείου πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.Α.Λ Ελένη Νιφλή ευχαρίστησε το προσωπικό του μουσείου, τους μοίρασε αναμνηστικά για το 2023 και ενημερωτικό υλικό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας. Ο δεύτερος σταθμός ήταν η μετάβαση στην γυναίκεια μονή Ρουσάνου, που δεσπόζει σε ένα πανύψηλο βράχο, και εξουσιάζει όλο τον θεσσαλικό κάμπο και η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας σύμφωνα με την UNESCO.

Εκεί έγινε υποδοχή και ξενάγηση σε όλους τους χώρους, από την ξεναγό, η οποία διηγήθηκε την ιστορία της μονής, παρουσίασε τις σπάνιες τοιχογραφίες του ναού, μίλησε για την αγία Βαρβάρα που τιμάται και αφηγήθηκε την ιστορία της Πανάγιας της Παραμυθίας. Όλα αυτά προκάλεσαν θαυμασμό και έντονο ενδιαφέρον για συζήτηση στους συμμετέχοντες οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν περισσότερα. Στο πέρας της Ξενάγησης, η Αδελφή Μαξίμη δεξιώθηκε όλη την ομάδα, μίλησε για τον ρόλο της πίστης στον άνθρωπο, ενθουσιάστηκε με το έργο της Εταιρείας , έδωσε την ευλογιά της και φωτογραφήθηκε με την ομάδα.

Επακολούθησε ομαδικό γεύμα στην όμορφη Καλαμπάκα, ενώ το απόγευμα έγινε επίσκεψη στην μονή του Αγίου Στεφάνου .Εκεί, η ηγουμένη αφηγήθηκε την ιστορία της μονής, αναφέρθηκε τους βανδαλισμούς που υπέστη ,με αποτέλεσμα να γίνει αργότερα η αγιογράφηση με τοιχογραφίες που απεικονίζουν το όρος των ελαίων, τους ευαγγελιστές τον παντοκράτορα κλπ. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα χρυσοκέντητα άμφιά ,τα βιβλία, τα αργυρά κειμήλια, οι ξυλόγλυπτοι σταυροί τα 140 χειρόγραφα και η προσφορά της μονής στην τοπική κοινωνία, σε οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τους ενθουσίασαν όλους. Και αυτή η γυναικεία Μονή θεωρείται, μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO.

Η ιστορία τα κειμήλια, οι αγιογραφίες το τοπίο, η κτιριακή υποδομή κινητοποίησαν , το σώμα, την προσοχή την μνήμη, όλο το αισθητηριακό σύστημα δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο Η αρχιτεκτονική των μονών, οι λαξευμένοι βράχοι, η χλωρίδα, η πανίδα και το επίπεδο των μοναχών, συνθέτουν το ουράνιο με το επίγειο. Η πνευματική τροφοδότηση, έκλεισε με ψυχαγωγία, μουσική, χορό και επίσκεψη στον Μύλο των ξωτικών στην πόλη των Τρικάλων.