Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το πρωί της 21ης Μαΐου 2023 στον πανηγυρίζοντα αγιώνυμο ιερό ναό της Λάρισας.

Τον θείο λόγο κήρυξε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, ο εκ Λαρίσης ορμώμενος Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, διευθυντής του περιοδικού ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και κατά σάρκα αδερφός του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης Αρχιμ. Ιγνατίου Μουρτζανού.

Στο κήρυγμά του ο π. Θεμιστοκλής επεσήμανε ότι η αγιότητα είναι μαρτυρία Χριστού, ελευθερία αγάπης και μετοχή στην Εκκλησία όχι των αναμάρτητων και αλάθητων, αλλά των σωζομένων διά της χάριτος του Θεού.

Γι’ αυτό και η αγιότητα δεν είναι για λίγους, αλλά δωρεά για όλους τους χριστιανούς, οι οποίοι καλούμαστε να μετάσχουμε της ζωής της Εκκλησίας και να προσπαθήσουμε να συνδράμουμε στο να ανοίξουν οι οφθαλμοί των ανθρώπων στην πίστη στον Χριστό, στην οδό της αγάπης και της ανάστασης.

Αυτό και έπραξε ο Μέγας Κωνσταντίνος, με τη βοήθεια της μητρός του αγίας Ελένης, καθιερώνοντας και την συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία χαρακτηρίζει την ιστορία του λαού μας.

Τον ομιλητή προσφώνησε εγκαρδίως με συγκίνηση ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αρχιμ. Νικόδημος Γαλιάτσος, μεταφέροντας και τις ευχές και τις ευχαριστίες του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου.

Πλήθος λαού συμμετείχε στην θεία λειτουργία, ενώ παρέστησαν και από τις αρχές του τόπου ο εορτάζων Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο εορτάζων Ειδικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης, οι Βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, η πολιτευτής κ. Ειρήνη Καραλαριώτου, η Αντιδήμαρχος κ. Ρίτα Απρίλη, η εορτάζουσα δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Ξυνοπούλου και άλλοι.