Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε από τις 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου το τριήμερο εργαστήριο το έργου CS-AWARE-NEXT που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON 2020.

Το έργο έχει ως στόχο την αναζήτηση και εφαρμογή νέων και καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κακόβουλων επιθέσεων στα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, σε συμφωνία με τη στρατηγική και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «κυβερνοασφάλεια» (cybersecurity).

Στα εργαστήρια συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων του έργου και συγκεκριμένα το Πολυτεχνείο του Μιλάνου από την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης από την Αυστρία, το Πανεπιστήμιο του Ούλου από την Φινλανδία, η CS-Aware Corporation από την Εσθονία, η Fujitsu Technology Solutions από το Λουξεμβούργο, η Wise & Munro από την Ολλανδία, η Rheasoft από τη Δανία, η ΔΕΥΑΛ, 5η ΥΠΕ και η εταιρεία InnoSec από την Ελλάδα.

Η ατζέντας της πρώτης ημέρας αφορούσε στην παρουσίαση της αρχικής έκδοσης του εργαλείου συνεργασίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο CS-CONNECT, ενώ η δεύτερη ημέρα εστίασε στην πρακτική συνεργασία για την αποκατάσταση από καταστροφές και την επιχειρηματική συνέχεια, εξετάζοντας υφιστάμενες διαδικασίες, πρότυπα και καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση καταστροφικών συμβάντων και τη διασφάλιση της συνέχειας ενός οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση της χρησιμότητας των εξωτερικών πηγών δεδομένων στο πλαίσιο της συλλογικής διαχείρισης της κυβερνοασφάλειας, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το περιβάλλον εφαρμογής του οικοσυστήματος CS-AWARE-NEXT και οι βασικοί δείκτες απόδοσης για την παρακολούθηση και μέτρηση του συστήματος.

Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://www.larissa.gov.gr/el/enimerosi/europaika-programmata​

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και προώθησης της Νέας Επιχειρηματικότητας του Δήμου Λαρισαίων τηλ. 2413-500237 και email: euprojects@larissa.gov.gr (Ευαγγελία Γκουντρουμπή).