Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΓΝΛ καταγγέλλει και καταδικάζει τα φαινόμενα βίας, τους προπηλακισμούς, την λεκτική και την επιθετική συμπεριφορά κατά των εργαζόμενων. 

Επιθέσεις που θίγουν την αξιοπρέπεια  και απειλούν τη σωματική  ακεραιότητα,  εμποδίζοντας την άσκηση καθηκόντων μας σε έναν τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο όπου οι συνάδελφοι μας δίνουν πραγματικά καθημερινή μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες φροντίζοντας να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. 

Πριν λίγες ημέρες αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι της Ψυχιατρικής κλινικής μια ακόμη περίπτωση –μεταξύ πολλών άλλων- επιθετικής συμπεριφοράς από έναν ασθενή που νοσηλευόταν στο Τμήμα, όπου οι επιθέσεις είναι μέρος της καθημερινότητας του Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού λόγω της κατάστασης των ασθενών.

Η χθεσινή επίθεση όμως, από ασθενή σε συναδέλφους στην Χειρουργική Κλινική ξεπερνά κάθε προηγούμενο. 

Συγκεκριμένα χειρουργημένος ασθενής άσκησε λεκτική βία χρησιμοποιώντας αχαρακτήριστο λεξιλόγιο προσβάλλοντας βάναυσα τις δύο νοσηλεύτριες της βάρδιας, επανειλημμένα. Το αποκορύφωμα όμως ήταν όταν κατόπιν υπόδειξης των συναδέλφων ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στο διάδρομο της κλινικής αλλά και εντός του νοσοκομείου γενικότερα, ο εν λόγω ασθενής ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ λεκτικά στη μια συνάδελφο ενώ αμέσως ακολούθως άσκησε ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ στην άλλη συνάδελφο που ήταν παρούσα, η οποία προσπάθησε να συνετίσει τον ασθενή. Έπιασε τη συνάδελφο σφιχτά ανάμεσα στα δύο του χέρια, την πίεσε ασφυκτικά πάνω του και το όλο σκηνικό ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή αντίστροφης λαβής στο άνω άκρο της με συνέπεια η υπάλληλος να τραυματιστεί στον αγκώνα της όπως διαπιστώθηκε κατά τη διακομιδή της στο ΤΕΠ.  

Επισημαίνεται ότι η δεύτερη νοσηλεύτρια που ήταν παρούσα στο περιστατικό ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα καθώς ήταν εκείνη η οποία με την άμεση παρέμβασή της, απομάκρυνε τον ασθενή από τη συνάδελφο, η οποία εκλιπαρούσε τον ασθενή να σταματήσει να της ασκεί πίεση στο άνω άκρο καθώς πονούσε αφόρητα. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η νοσηλεύτρια λειτούργησε με αλτρουισμό και επαγγελματισμό καθώς κατέληξε στο ΤΕΠ –αρκετή ώρα αργότερα- όταν βεβαιώθηκε ότι η κατάσταση το επέτρεπε και η συνάδελφός της αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς θα είναι ασφαλείς κατά την απουσία της. 

Το περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς καταγράφηκε όπως προβλέπεται στο βιβλίο συμβάντων του Νοσοκομείου, ενημερώθηκε το Α.Τ. Λάρισας και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Με την παρούσα επιστολή, καταγγέλλουμε τις προκλητικές και απαράδεκτες συμπεριφορές βίας κατά των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας και ζητούμε από τη Διοίκηση του ΠΓΝΛ να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες για την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των εργαζομένων στο  Νοσοκομείο μας.  

Με αφορμή τα προαναφερθέντα και όχι μόνο επεισόδια, θα θέλαμε να ενημερώσουμε προς  κάθε κατεύθυνση ότι  προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον ευαίσθητο αυτό χώρο, με τη δέουσα ευσυνειδησία και παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο  δυναμικό. Απαιτούμε  την προάσπισή της προσωπικότητάς και της σωματικής ακεραιότητας μας.  

Είναι σύνηθες πλέον φαινόμενο, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας να γίνονται σάκοι του μποξ της οργής και της αγανάκτησης ορισμένων ασθενών και συνοδών. Πλέον είναι καθημερινά τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας, ακόμη και οι απειλές απέναντι στους συναδέλφους που με αυτοθυσία κρατάνε όρθιο το ΕΣΥ. 

Δεν είναι δυνατόν να ερχόμαστε στο ευαίσθητο χώρο του Νοσοκομείου, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να μην γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας σώοι και αβλαβείς. 

«Όχι βία στις λευκές μπλούζες» 

«Σεβαστείτε το υγειονομικό προσωπικό που σας περιθάλπουν κάτω από αντίξοες συνθήκες»