Την καθολική αναγνώριση των κατοίκων της πόλης Φότσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την προσφορά του στον σερβικό λαό και ιδιαίτερα στα ορφανά παιδιά της Φότσα, που έχασαν τους πατέρες τους στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, γνώρισε την Τρίτη 9 Μαΐου ο πατήρ Ρίζος Κομήτσας με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Δημότη της πόλης.

Η λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου της πόλης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Αυτή την ημέρα η πόλη Φότσα πανηγύριζε την 78η επέτειο απελευθέρωσή της από τη ναζιστική κατοχή.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης και μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ και Νίκαιας συναντήθηκε με πολλά από τα ορφανά παιδιά του πολέμου, που είχαν φιλοξενηθεί στη Νίκαια, τις Ν. Καρυές και τη Λάρισα, κατά τις ημέρες του Πάσχα του 1994, προσφέροντάς τους δώρα και ανταλλάσσοντας ευχές μέσα σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΦΟΤΣΑ

Κατά την ομιλία του στην τελετή ο δήμαρχος της πόλης Φότσα, κ. Μίλαν Βουκαντίνοβιτς, σημείωσε μεταξύ άλλων:

« Ο π. Ρίζος Κομήτσας είναι ένας αξιοσέβαστος Έλληνας πολίτης, αξιωματούχος με κοινωνικοπολιτική δράση, που συνδέθηκε με τον Δήμο Φότσα εδώ και πολλά χρόνια. Μετά τα πολεμικά γεγονότα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Ρίζος Κομήτσας εξέφρασε ξεκάθαρα την υποστήριξή του στο Σερβικό λαό και στη Δημοκρατία της Σέρπσκα κατά τον πατριωτικό πόλεμο με ιδιαίτερη στάση απέναντι στον Δήμο Φότσα.

Από τον Φεβρουάριο του 1993, ο Ρίζος Κομήτσας σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα, ξεκίνησε μία πρωτοβουλία για συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων και αναισθητικών για επεμβάσεις, που δεν ήταν διαθέσιμα λόγω του εμπάργκο. Ξεκίνησε η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λάρισα υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λάρισας, του οποίου ο κ. Κομήτσας ήταν πρόεδρος.

Τον Απρίλιο του 1993 έφτασε στο Βελιγράδι ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα συνοδευόμενα από 50 ανθρωπιστές από τη Λάρισα και ο Μητροπολίτης Δαβροβοσνίας Νικόλαος την προώθησε στη Φότσα, προσφέροντας αρωγή στις οικογένειες θυμάτων του πολέμου. Για το Πάσχα του 1994 ο κ. Κομήτσας διοργάνωσε τη φιλοξενία σε οικογένειες της Νίκαιας, τη Λάρισας και των Νέων Καρυών, 40 παιδιών από τη Φότσα των οποίων οι πατέρες είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο, που έφτασαν στην Ελλάδα συνοδευόμενα από τρεις δασκάλους της Φότσα.

Τον Μάιο του 1994, για την εορτή του Αγίου Νικολάου, αντιπροσωπία του Δήμου Λάρισας επισκέφθηκε τη Φότσα, λαμβάνοντας μέρος στη Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέστη και ο Μητροπολίτης Νικόλαος. Τον Ιούνιο του 1994, ο Δήμος Λαρισαίων έλαβε απόφαση για την αδελφοποίηση με τον Δήμο Φότσα και το ίδιο καλοκαίρι τη Φότσα επισκέφθηκαν οικογένειες από τους Δήμους Λάρισας και Νίκαιας, μαζί με τα παιδιά τους, τα οποία πέρασαν χρόνο στη Φότσα συναναστρεφόμενα με παιδιά της  πόλης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας και δήμαρχος Νίκαιας και Κιλελέρ, ο κ. Κομήτσας επισκέφθηκε τη Φότσα οκτώ φορές και βοήθησε οικονομικά στη ανέγερση ναού στο Βελέτσεβο, αποδεικνύοντας την ξεκάθαρη πρόθεσή του να δημιουργήσει μόνιμους δεσμούς με τη Φότσα».

Ο ΡΙΖΟΣ ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Εμφανώς συγκινημένος ο π. Ρίζος Κομήτσας, αφού έψαλε το Χριστός Ανέστη και τον Εθνικό Ύμνο, τόνισε απευθυνόμενος στο ακροατήριο που χειροκροτούσε παρατεταμένα: «Αγαπητέ μου Δήμαρχε και αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ για την απόφασή σας να με αναδείξετε σε επίτιμο Δημότη της πόλεώς σας, της Φότσα. Από την στιγμή που πληροφορήθηκα για την απόφασή σας και για την πρόσκληση να έρθω στην πόλη σας για να με τιμήσετε διακατέχομαι από έντονη συγκίνηση γιατί στα 30 χρόνια της γνωριμίας μου με τους πολίτες της Φότσα έχει γεμίσει η ψυχή μου από συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης για όλους αυτούς που γνώρισα – παιδιά και μεγάλους- τόσο στα δύσκολα χρόνια του πολέμου όσο και αργότερα κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου στην πόλη σας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχηθώ ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές όλων των θυμάτων του πολέμου αλλά και των γνωστών μου που έφυγαν αργότερα από τη ζωή. Εύχομαι η φιλική σχέση και η εκτίμηση που υπάρχει ανάμεσά μας να συνεχισθεί και από τις νεότερες γενιές για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων έτσι ώστε να δημιουργήσουν σχέση τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Εύχομαι ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του αείμνηστου Μητροπολίτη Δαβροβοσνίας Νικολάου, ο οποίος διαχειρίστηκε την ανθρωπιστική βοήθεια που φέραμε στο Βελιγράδι το 1993 και αργότερα μας πρότεινε την φιλοξενία των ορφανών παιδιών της Φότσα, που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο οι πατεράδες τους, και αυτό έγινε το Πάσχα του 1994 στη Νίκαια, τη Λάρισα και τις Νέες Καρυές.

Προσωπικά έχω μέσα μου πλούτο συναισθημάτων από όσα βίωσα τόσο στην Νίκαια όσο και στην Φότσα όπου ήρθα με ομάδες ανθρώπων των Δήμων Νίκαιας και Λάρισας 8 φορές. Και πάλι σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε και εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει Υγεία, Αγάπη και κάθε Ευλογία στις οικογένειές σας και επιτυχία στο έργο σας ως Δημοτική Αρχή».