Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Μάχης του Σαρανταπόρου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, του μαθήματος της Ιστορίας και του Σχεδίου Δράσης «Γέφυρες Μετάβασης» οι μαθητές/τριες της Α’ και Β΄ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας επισκέφτηκαν τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας (Λ.Α.Φ.Λ.) την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 και ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Από το Σαραντάπορο στο ΄40».

Η έκθεση περιλάμβανε κειμήλια, υλικό, εικόνες και φωτογραφίες της προσωπικής συλλογής του ιδιώτη συλλέκτη Συνταγματάρχη ε.α κ. Βασιλείου Νικόλτσιου και υλικά εποχής της περιοχής Θεσσαλίας, τα οποία διέθεσε και επιμελήθηκε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Τους μαθητές/τριες του σχολείου και τους συνοδούς καθηγητές/τριες υποδέχτηκαν ο Συνταγματάρχης Πλιάκας Γ., η Υπολοχαγός Ζαχαρή Π. και η Ανθυπολοχαγός Χαλίλη Α.

Οι αξιωματικοί αναφέρθηκαν αρχικά στον σκοπό της έκθεσης, δηλ. την ανάδειξη της Μάχης του Σαρανταπόρου, η οποία αποτέλεσε την πρώτη νικηφόρο μάχη των Βαλκανικών Πολέμων και τη σύνδεσή της με τα γεγονότα που οδήγησαν στο Έπος του 1940.

Στη συνέχεια, ξενάγησαν τους μαθητές στον χώρο της έκθεσης, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε χάρτες εποχής, πολεμικά μετάλλια και διπλώματα για τη συμμετοχή στρατιωτών και αξιωματικών στις μάχες των Βαλκανικών πολέμων, στολές του ελληνικού στρατού των αντίστοιχων περιόδων, καθώς επίσης λάφυρα από μάχες.

Με κατατοπιστικό, ευσύνοπτο και γλαφυρό τρόπο οι αξιωματικοί-ξεναγοί μας έδωσαν πληροφορίες για τα εκθέματα, ενώ απάντησαν σε όλες τις απορίες και τα ερωτήματα των μαθητών/τριών.

Ιδιαίτερα στάθηκαν στις λιθογραφίες με σκηνές μαχών και στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων με γελοιογραφίες από τον πόλεμο του ’40 και εξήγησαν πώς αυτά αποτελούσαν μέσο πληροφόρησης των αναλφάβητων και ανύψωσης του ηθικού των Ελλήνων στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων και του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Τέλος ζωντάνεψαν με την αφήγησή τους τον πολιτισμό της Θεσσαλίας μέσα από υλικό της καθημερινότητας και βοήθησαν τους/τις μαθητές/τριες να συναγάγουν συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.

Το σχολείο ευχαριστεί τους παραπάνω αξιωματικούς και όλο το προσωπικό της Λέσχης Αξιωματικών Λάρισας για την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία στους χώρους της λέσχης.

Τους μαθητές/τριες συνόδεψαν οι καθηγητές Δάρτζαλη Ο., Ξίφτος Κ., Σιδέρης Ι., Χατζηαβραάμ Α. για την Α’ Γυμνασίου και οι καθηγητές Δουμακή Β., Καρρά Α., Λαζινού Α. και Τσιουραντάνης Β. για τη Β’ Γυμνασίου.