Καθώς προχωράμε προς το δεύτερο μισό του φθινοπώρου και το χειμώνα, είναι υπαρκτή η απειλή μιας "τριπλής επιδημίας", όταν δηλαδή εμφανίζονται ταυτόχρονα κρούσματα COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Μετά την δημοσιοποίηση της εβδομαδιαίας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων που κατέγραψε την πρώτη θέση της Ελλάδας σε αναλογία κρουσμάτων COVID-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας και την ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στα μικρά παιδιά (ειδικά σε COVID και γρίπη) η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων N. Λάρισας και ο Ιατρικος Σύλλογος Λάρισας τονίζουν τα ακόλουθα:

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία νοσηρότητας της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.

Οι ιώσεις του αναπνευστικού μεταδίδονται από ένα άτομο σε ένα άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται η μιλά, διασπείροντας τους ιούς στον αέρα με τη μορφή αοράτων σταγονιδίων που εισπνέονται, αλλά και μέσω των χεριών του όταν αγγίζει επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από ιούς και στη συνέχεια αγγίζει την μύτη τα μάτια ή το στόμα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των λοιμώξεων του αναπνευστικού στην συγκεκριμένη εποχή αποτελούν η εναλλαγή του καιρού καθώς και ο αυξανόμενος συγχρωτισμός των ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ECDC τους επόμενους μήνες θα υπάρχει αυξημένηνοσηρότητα από COVID, γρίπη και RSV και μάλιστα θα παρουσιαστεί και συννοσηρότητα των συγκεκριμένων ιώσεων σε παρόμοια επίπεδα με τον προηγούμενο χειμώνα.

Τα προτεινόμενα απλά μέτρα προστασίας για τις ιώσεις περιλαμβάνουν:

Αντιπυρετικά επί πυρετού.

Αρκετά υγρά για ενυδάτωση του οργανισμού.

Ελαφρά διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα.

Καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό.

Κάλυψη του στόματος και της μύτης σε βήχα η φτάρνισμα.

Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος με τα χέρια.

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα η χρήση αντισηπτικού διαλύματος.

Καθαρισμός επιφανειών που μολύνονται με την συχνή χρήση όπως κινητές συσκευές.

Παραμονή του παιδιού στο σπίτι επί αδιαθεσίας και για τουλάχιστον 1 εικοσιτετράωρο μετά την αποδρομή του πυρετού.

Εμβολιασμός για τα λοιμώδη νοσήματα και ειδικά για τη γρίπη, σύμφωνα με τις οδηγίες του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

Πάντοτε επί επιμονής των συμπτωμάτων επικοινωνία με τον θεράποντα παιδίατρο για καλύτερη αντιμετώπιση των ιώσεων.

Τέλος, επειδή στην περιοχή μας λόγω των πλημμυρών ελλοχεύουν αυξημένοι κίνδυνοι και άλλων σοβαρών νοσημάτων, όπως γαστρεντερίτιδες, λεπτοσπείρωση, νόσος του ιού του Δυτικού Νείλου, εφιστούμε την προσοχή στους γονείς εφόσον υπάρχει ιστορικό επαφής με μολυσμένα ύδατα να ενημερώνουν τους θεράποντες ιατρούς προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση των λοιμώξεων στα παιδιά τους.