Ένταση επικράτησε στην Eξεταστική Επιτροπή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή πως κρύβεται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον ρώτησε γιατί δεν ζητά ο ίδιος άρση της ασυλίας του.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε πως δεν συνδέεται μέχρι στιγμής οι δικογραφίες η σύμβαση 717 με το ατύχημα των Τεμπών και ότι δεν κρύβεται. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ακούγονται πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, με τον κ. Κόκκαλη να εξανίσταται και να λέει «δεν θα μας πείτε τι θα πούμε κύριε μάρτυρα. Είστε πολύ προκλητικός».

Με τον κ. Καραμανλή να απαντά ότι ο κ. Κόκκαλης παίζει ένα πολιτικό θέατρο και ένα πολιτικό παιχνίδι και τον κ. Κόκκαλη να ανταπαντά εσείς είστε πολιτικός ψεύτης.

Την ίδια στιγμή, οι ευθύνες στο προσωπικό που εργαζόταν την ημέρα του δυστυχήματος επέρριψε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Eξεταστική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι «αν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του Κανονισμού Κυκλοφορίας το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί». «Ακούστηκαν πολλές απόψεις και δόθηκαν διάφορες πτυχές των γεγονότων. Δεν υπήρξε όμως ούτε ένας ειδικός, ούτε ένας άνθρωπος από όσους γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο, το επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να αρνήθηκε ότι αν έστω και μία πλευρά είχε τηρήσει τις διαδικασίες του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί. Από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, μέχρι στελέχη Οργανισμών όλων των περιόδων, αλλά και τις διοικήσεις της ΡΑΣ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί περισσότερο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, από εμένα», ενώ συμπλήρωσε πως «και τα συστήματα άνθρωποι τα χειρίζονται».

Τι είπε για τη σύμβαση 717

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση 717 υπογράμμισε ότι όσο περισσότερο εξελίσσουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, τόσο αναβαθμίζουμε και το επίπεδο της ασφάλειας. Γι’ αυτό άλλωστε και δώσαμε την παράταση για να ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, τονίζοντας ότι ξεμπλέξαμε τον γόρδιο δεσμό και επιλέξαμε να προχωρήσουν τα έργα αποφασιστικά και να τελειώσουν κι όχι να μείνουν να λιμνάζουν». «Σε ό,τι αφορά λοιπόν αυτά τα συστήματα, σαφώς και θα συνέβαλαν στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται», είπε.

Πρέπει να τηρείται ο Κανονισμός για να είναι ασφαλή τα τρένα

Κατά τον ίδιο για να ασφαλή τα τρένα, ακόμα πιο σημαντικό κι από τις πάσης φύσεως τεχνολογίες, είναι ένα: να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας τους και «δυστυχώς παραβιάστηκε κατά συρροήν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τέτοιες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει».

Σέβομαι τον πόνο τον οικογενειών

Την ίδια ώρα, βαθύτατη οδύνη του εξέφρασε δημοσίως για μία ακόμη φορά προς τις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους επιζώντες της τραγωδίας των Τεμπών. «Ως γονέας σέβομαι τον πόνο τους», τόνισε ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας ότι νιώθει σε απόλυτο βαθμό την υποχρέωση να μιλήσει με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που τόσο άδικα χάθηκαν.

«Προσωπικά, είμαι εδώ για να μιλήσω για όλα όπως ακριβώς γνωρίζω ότι είναι», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής: «Ό,τι έχω να πω, θα το πω κοιτώντας στα μάτια εσάς, τους συναδέλφους μου, αλλά και όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες που θέλουν να μάθουν την αλήθεια.» Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να με κάνει να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Αλλά δεν πρόκειται να αφήσω να αιωρούνται αναπάντητες, απόψεις ανυπόστατες».

Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα τροφοδοτήσει μία στείρα πολιτική, ή ακόμα χειρότερα μικροκομματική αντιπαράθεση, πάνω από ένα τέτοιο θέμα. Εκτίμησε παράλληλα ότι «πρέπει επιτέλους να ακουστεί αυτό, γιατί ο ελληνικός λαός και ιδίως οι οικογένειες που τις έπληξε τόσο άδικα αυτή η τραγωδία, έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν». Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση υπογραμμίζοντας: «Χρέος μας, η αλήθεια. Υποχρέωσή μας, η ειλικρίνεια και να αφήσουμε τις σκοπιμότητες στην άκρη».

ethnos.gr