Tριακόσιες ανέκδοτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, περιέχονται στο λεύκωμα “Ενθύμιον Σαμαρίνης” του Νίκου Σιούμκα που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα ”Τάκης Τλούπας” του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας.

Ο Νίκος Σιούμκας μιλώντας για το λεύκωμα ανέφερε ότι “πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό για την Σαμαρίνα από το 1746 μέχρι το 1940. Το λεύκωμα περιλαμβάνει μέσα 300 φωτογραφίες με διάφορα ιστορικά στοιχεία και ολοκληρώνεται με έγγραφα από την οθωμανική κυριαρχία έως και το 1940”.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά της οικογένειας Καντώνια τονίζοντας ότι “τα παιδιά του Στέλιου και της Λίτσας Καντώνια διαχρονικά προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Ως νέα δημοτική αρχή στεκόμαστε αρωγοί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης”.Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Μαρία Γαλλιού σημείωσε ότι “το Ενθύμιον Σαμαρίνης καταγράφει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου”.

Ακόμη η επιμελήτρια των κειμένων και φιλόλογος Χρυσούλα Μανδραβέλη υπογράμμισε ότι “η αγάπη μου για την ιστορία την εθνική αλλά και την τοπική με οδήγησε στο να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του Νίκου. Έκανα ένα υπέροχο ταξίδι μέσω των κειμένων και αποτελούν μία ιστορία συναρπαστική”.

Για το λεύκωμα μίλησε ο κ. Κώστας Σπανός, ιστορικός ερευνητής, εκδότης του ‘’Θεσσαλικό Ημερολόγιο’’, ο Δρ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, Ιστορικός Τέχνης Α.Π.Θ. ενώ την ξενάγηση στην έκθεση πραγματοποίησε η φιλόλογος κα Χρυσούλα Μανδραβέλη.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ευρυδίκη Μήλιου.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα λευκώματα δόθηκαν δωρεάν στο κοινό και το κόστος καλύφθηκε από τον κ. Γιάννη Καντώνια για την μνήμη των γονιών του, Στέλιου και τη Λίτσας Καντώνια, στου οποίους είναι αφιερωμένο και το λεύκωμα και έλκουν την καταγωγή τους από τη Σαμαρίνα.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Σαμαριναίων Λαρίσης και Περιχώρων ”Η Αγία Παρασκευή” και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας από 1 έως 6 Απριλίου και ώρες 18:00 – 21:00.

Φωτογραφίες larissapress.gr