Ένα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας “PAPICHA” πρόκειται να παρουσιάσει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας-Γαλλική Πρεσβεία, με την υποστήριξη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοιοιγενειακής Βίας Α.Τ. Λάρισας, την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 19:30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ταινία που θα προβληθεί, σε σκηνοθεσία της Mounia Meddour βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Θέμα της είναι η γυναικεία καταπίεση σε αντιδιαστολή με την αποφασιστικότητα και τη δίψα για ελευθερία μιας παρέας κοριτσιών που αποφασίζουν να επαναστατήσουν ενάντια στον συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση.

Πρωταγωνιστούν: Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda

Η Papicha ή αλλιώς, Nedjma, είναι μια 18χρονη φοιτήτρια γαλλικής φιλολογίας που ζει στην Αλγερία της δεκαετίας του 1990, στις αρχές της “μαύρης δεκαετίας”. Ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια μόδας και πουλάει τις δημιουργίες της στα νυχτερινά κέντρα του Αλγερίου.

Οι αφίσες που καθιστούν υποχρεωτική τη θρησκευτική μαντίλα κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους στους τοίχους της φοιτητικής εστίας. Σε ένα δυναμικό κάλεσμα για υπεράσπιση της ελευθερίας και της απελευθέρωσης των γυναικών, η Nedjma αποφασίζει να διοργανώσει μία επίδειξη μόδας εντός της φοιτητικής εστίας, σχεδιάζοντας της δημιουργίες της, εμπνεόμενη από το παραδοσιακό ύφασμα haïk που χρησιμοποιείται για τις παραδοσιακές ενδυμασίες των γυναικών της Αλγερίας.

Η ταινία απέσπασε 12 βραβεία και 8 υποψηφιότητες σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Πριν την προβολή της ταινίας, το τμήμα των ερασιτεχνών ηθοποιών της χοροθεατρικής ομάδας MOS Λάρισας, θα απαγγείλει ποιήματα σπουδαίων ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης κ.ά., σε σκηνοθεσία Λαμπρινής Πολύζου - Ελένης Χατζηγρίβα και χορογραφία Λαμπρινής Πολύζου.