Διενεργήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα/άσκηση ετοιμότητας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε συνεργασία με τα κλιμάκια του πυροσβεστικού σώματος και την πολιτική προστασία στην περιοχή της Αδείας, την Θεσσαλία.Στόχο αποτέλεσεηαπομείωση των κινδύνων και η ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας σε περίπτωση εμφάνισης διαφόρων δυσλειτουργιών στο σύστημα διανομής και ειδικά στην τροφοδοσία των απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).

ΟΓενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας τόνισε ότι «η πρόληψη και η διάχυση στοχευμένης γνώσης για ειδικά και τεχνικά θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής λειτουργίας και ετοιμότητας της Εταιρείας, συνιστούν την πιο ισχυρή θωράκιση έναντι κάθε περιστατικού».



Το προσωπικό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και οι συμμετέχοντες στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στο Cosmos


Η άσκηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προς τους συμμετέχοντες στην αίθουσαεκπαίδευσηςτης Εταιρείας, η οποία αφορούσε τις περιοχές που τροφοδοτούνται μέσω αγωγού,και ειδικά με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, και στην ασφάλεια των εσωτερικών εγκαταστάσεων των καταναλωτών.Εκτενής αναφορά έγινε στην κατασκευή του Δικτύου Διανομής σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει η Εταιρεία. Ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με τηνασφαλή λειτουργία και συντήρηση του δικτύου διανομής και ειδικά την ασφαλή τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Από τη πλευρά του ο Αρχιπύραρχος, Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Φαλάρας ανέφερε ότι για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς μια κατάσταση, χρειάζονται τα μέσα και η γνώση, η οποία λαμβάνεται από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ που διαθέτει υψηλή και εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
Παρευρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Βασίλειος Καραλής και του Δήμου Λαρισαίων, κ. Μιχάλης Τσιάρας, οι οποίοι εξήραν την πρωτοβουλία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που ενισχύει τον συντονισμό και τη ροή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων για την προώθηση της ασφάλειας του κοινωνικούσυνόλου.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μετέβησαν στις εγκαταστάσεις Συμπίεσης Φυσικού Αερίου CNG (Italmetano-hellas) στη Λάρισα όπου ενημερώθηκαν αναφορικά μετη λειτουργία της διαδικασίας συμπίεσης από τα 19 στα 200 bar, τη μεταφορά του συμπιεσμένου φυσικού αερίου, τα μέτρα ασφαλείας και τις ενέργειες αντιμετώπισης πιθανής δυσλειτουργίας κατά τη διαδικασία πλήρωσης και μεταφοράς του τρέιλερ συμπιεσμένου φυσικού αερίου.


Εγκαταστάσεις Συμπίεσης Φυσικού Αερίου CNG

Στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Άσκησης, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση πραγματικού συμβάντος, το οποίο αφορούσε,εκτροπή φορτηγού τρέιλερ μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου με πίεση 200bar, στη διαδρομή από Λάρισα προς Τύρναβο για τον ανεφοδιασμό της απομακρυσμένης περιοχής.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στο σταθμό αποσυμπίεσης και τροφοδοσίαςτου Τυρνάβου, όπου παρουσιάσθηκε η λειτουργία του αποσυμπιεστήCNG, του εξοπλισμού, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.



Ο Σταθμός Αποσυμπίεσης CNG 200/4 bar της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τροφοδοσία του Δήμου Τυρνάβου

Με σεβασμό στο Νομικό, Ρυθμιστικό πλαίσιο και τους τεχνικούς κανονισμούς κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εγγυάται την ασφαλή διανομή στις περιοχές της Αδείας της.