Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε η Α΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Λάρισας στις 22/2 με 23/2/2023. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών, της Τεχνολογίας, της Φυσικής και της Ιστορίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας «Κ. Κοτσανάς» και εντυπωσιάστηκαν από τους τρόπους που είχαν εφεύρει οι αρχαίοι Έλληνες για να επιλύουν απλά προβλήματα της καθημερινότητας (πρωινό ξύπνημα, εισβολή ανεπιθύμητου επισκέπτη στο σπίτι κ.α.) καθώς και τους μηχανισμούς που οδήγησαν στα επιτεύγματα που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν (π.χ. ανυψωτικές τροχαλίες για τη μεταφορά των λίθων κατασκευής του Παρθενώνα).

Στο Μουσείο κυκλαδικής τέχνης έγινε αντιληπτό από τους μαθητές και τις μαθήτριες το μέγεθος, το σχήμα και η ιδιομορφία των δημιουργημάτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα τα αντικείμενα οικιακής χρήσης και προσωπικής φροντίδας τους μύησαν στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των αρχαίων προγόνων.

Στο Ίδρυμα Στ. Ι. Νιάρχου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ξενάγηση στον περιβάλλοντα χώρο,  ενώ εντύπωση προκάλεσε το ασημένιο κύπελλο του Έλληνα μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη. Τέλος, η παρακολούθηση της προβολής «Το «Κέντρο του Κόσμου» στο Ευγενίδειο Πλανητάριο έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες ερεθίσματα από τους τομείς της Αστρονομίας, της Φυσικής και της Κοσμολογίας σχετικά με τη δημιουργία του Σύμπαντος και τη θέση που κατέχει ο πλανήτης μας σε αυτό.

Φυσικά, η εκδρομή περιελάμβανε και παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, συνδυάζοντας στόχους μαθησιακούς και ψυχαγωγικούς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επέδειξαν αξιοσημείωτη συνέπεια και ακρίβεια στην τήρηση των κανόνων της εκδρομής και, παρά την κούραση, επέστρεψαν με τις «βαλίτσες» τους γεμάτες νέες γνώσεις, ακούσματα, ερεθίσματα και εμπειρίες. 

Συνοδοί καθηγητές της εκδρομής ήταν οι εκπαιδευτικοί Μπούμπα Καλυψώ–ΠΕ02,  Κανάκη Βικτωρία-ΠΕ88.02, Μπαζή Κωνσταντία-ΠΕ02, Μωυσιάδου Ευμορφία-ΠΕ79.01, Παπακανάκης Γρηγόριος-ΠΕ04.01,  Καραδημητρίου Ναταλία-ΠΕ86.