Στις 16 και 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Β τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας στο Νυμφαίο και την Καστοριά.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο καταφύγιο του λύκου που βρίσκεται στις Αγραπιδιές, σε μία περιφραγμένη δασική έκταση με βελανιδιές. Το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε εκεί από τον Αρκτούρο με σκοπό να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δουν από σχετικά κοντινή απόσταση τα τετράποδα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του. Ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά τους και τους παράγοντες που τα απειλούν.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την πόλη της Καστοριάς και περιηγήθηκαν σε αυτή, περπάτησαν γύρω από τη λίμνη Ορεστιάδα, προστατευόμενη τοποθεσία του Δικτύου Natura 2000, μοιράστηκαν τη γαλήνη της και χάρηκαν τα πτηνά που διαβιούν σε αυτή ή γύρω από αυτή (γλάροι, κύκνοι, πελεκάνοι, χήνες).

Επισκέφθηκαν την Ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκουτης Παναγίας της Μαυριώτισσας, χτισμένη το 1082 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄, τον Κομνηνόστο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς, που αποτελεί χερσόνησο μέσα στη λίμνη Ορεστιάδα, σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια. Πήρε το όνομά της από το απέναντι παραλίμνιο χωριό Μαυροχώρι.

Έφτασαν ως τον αρχαιολογικό χώρο στο Δισπηλιό σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη της Καστοριάς στη νότια πλευρά της λίμνης, όπου βρίσκεται ο λιμναίος Νεολιθικής εποχής οικισμός, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη την 6η χιλιετία π.χ. μέχρι την 4η χιλιετία π.χ. Με τη δημιουργία του οικομουσείου και την πιστή αναπαράσταση του οικισμού, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να αποκτήσει μια εικόνα του τρόπου ζωής των κατοίκων του, καθώς περιηγείται στις καλύβες που είναι χτισμένες σε φυσικό μέγεθος, με υλικά παρεμφερή με τα αρχικά. Είναι πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες και στο εσωτερικό τους μπορεί κανείς να δει αντικείμενα της καθημερινής  χρήσης των ανθρώπων της εποχής.

Τέλος τα παιδιά γνώρισαν το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων και ταξίδεψαν στον μαγευτικό, αλλά και άγνωστο κόσμο των κατοίκων των εσωτερικών υδάτων.

Γεμάτοι από εικόνες, γνώσεις, χαρά και πάνω από όλα πλούσιοι σε συναισθήματα και με ζεστές τις ψυχές τους, επέστρεψαν κομιστές μηνυμάτων, όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Δεληζώνα Ζωή (Δ/ντρια), Κανάκη Βικτωρία (Υποδιευθύντρια), Κατσαβός Ιωάννης ΠΕ06, Μπελιά Παρασκευή ΠΕ01, Μπασδέκη Αρετή ΠΕ11, Ξίφτος Κώσταντίνος ΠΕ11, , Ντάκου Κερασία ΠΕ04, Τσιουραντάνης Βασίλης ΠΕ02.