Οι μαθητές της Α τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 εκπαιδεύτηκαν στην Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με χρήση εξωτερικού απινιδωτή στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο: «Βασική Υποστήριξη Ζωής (Basic Life Support) με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή» του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε μη τυπική εκπαίδευση μαθητών/μαθητριών της Α΄ Γυμνασίου των Γυμνασίων του Δήμου Λαρισαίων σε δύο εκπαιδευτικές ενότητες: 1. Παροχή εκπαίδευσης σε βασικές και σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) και 2. Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις με στόχο να εφοδιαστούν οι μαθητές/-τριες με απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέμβουν για την αντιμετώπιση καταστάσεων σοβαρών τραυματισμών ή επειγόντων παθολογικών περιστατικών πριν την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.

Το σχολείο μας επισκέφτηκε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Δεληγιάννης Δημήτριος και η Διευθύντρια Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Μπαξεβάνου Σταυρούλα οι οποίοι παρακολούθησαν την την εκπαίδευση των μαθητών μας και να συνομίλησαν μαζί τους.

Ο κ. Δεληγιάννης τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος που γίνεται από τον Δήμο και το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών και ειδικότερα στην Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), με δεδομένο ότι σήμερα ως μαθητές και αύριο ως αυριανοί πολίτες μπορούν να σώζουν ζωές.

Για το σχολείο μας που έχει παράδοση στον εθελοντισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα που από μόνο του σηματοδοτεί τη «ζωή».