Το κιρκινέζι Falco naumanni είναι ένα μεταναστευτικό είδος γερακιού που στην Ελλάδα συναντάται κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Καταφτάνει από την κεντρική και νότια Αφρική νωρίς την άνοιξη για να φωλιάσει στα χωριά και τις επαρχιακές πόλεις αξιοποιώντας μικρές τρύπες στις στέγες και τα κεραμίδια παλιών κτιρίων, καμπαναριών κ.λπ. Το είδος αυτό προτιμάει τα ανοιχτά οικοσυστήματα όπως, λιβάδια, καλλιεργημένους αγρούς, ξερές τοποθεσίες τύπου στέπας και χαμηλούς λόφους με λίγη βλάστηση.

Το κιρκινέζι είναι ένα πουλί πολύ χρήσιμο για τους αγρότες, καθώς κυνηγάει ποντίκια, ακρίδες και άλλα έντομα στις καλλιέργειες. Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ήταν ένα κοινό πουλί με μεγάλους πληθυσμούς στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, έκτοτε οι πληθυσμοί του έχουν μειωθεί πολύ και συνεχίζουν να εμφανίζουν αρνητικές τάσεις.

Η καταστροφή των παλιών κτιρίων στα οποία βρίσκονται οι αποικίες, οι αλλαγές στις χρήσεις γης, καθώς και η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα/εντομοκτόνα και το παράνομο κυνήγι αποτελούν απειλή για την επιβίωση του είδους. Το κιρκινέζι είναι είδος του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας για Πουλιά 79/409/ΕΟΚ.

Πηγή: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ

dasarxeio.com