Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια και τoν αγιασμό του νεοϊδρυθέντος Δημοτικού Σχολείου στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, η Λαρισαία Βουλευτής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με βαθιά συγκίνηση βρίσκομαι εδώ σήμερα, στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού σε ένα Δημοτικό Σχολείο ξεχωριστής αξίας για την πόλη μας, το Δημοτικό Σχολείο στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας.

Χαίρομαι, ιδίως, γιατί είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να συνομιλήσω με τους μαθητές του, τους συμπολίτες μας με τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, τους συνανθρώπους μας που βαδίζουν σε μια διαδρομή δύσβατη, ανηφορική, αλλά και ελπιδοφόρα ταυτόχρονα.

Με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Φορέων και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεννιέται ένα νέο σχολείο, το σχολείο της ψυχής μας, καθώς ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, είναι αγώνας για μια άλλη κοινωνία, την κοινωνία της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Στο ΠΑΣΟΚ, στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, πιστεύουμε ακράδαντα πως η Παιδεία αποτελεί το ύψιστο, το αναντικατάστατο, εργαλείο ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Είναι η οδός “σωτηρίας” για κάθε παιδί των αδύναμων, ευάλωτων και αποκλεισμένων κοινωνικών στρωμάτων, που του ανοίγει μια “πόρτα” προς ένα καλύτερο μέλλον.

Ειδικά στο σωφρονιστικό σύστημα, η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως ευκαιρία “απελευθέρωσης” από τα “δεσμά” των κοινωνικών ανισοτήτων. Να εφοδιάζει με όλα τα αναγκαία “υλικά” για τη ζωή Αξιοπρέπειας που όλοι δικαιούνται. Να “φυτεύει” το “σπόρο” του ανθρωπισμού, αρχών και αξιών που θα εκριζώσουν σταδιακά από την κοινωνία τη βία, το ρατσισμό και κάθε είδους διάκριση.

Η σχολική αίθουσα σε μια φυλακή, μπορεί να γίνει το “χωράφι” όπου θα “ανθίσουν” ξανά τα ξεχασμένα όνειρα και οι ματαιωμένες προσδοκίες. Το δημιουργικό εφαλτήριο προς ένα πρωτόγνωρο ταξίδι εμβάθυνσης στη γνώση, ελεύθερης έκφρασης ιδεών, ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Πίσω από τα κάγκελα του εγκλεισμού, η επιτυχής παρακολούθηση πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποτελεί πολύτιμο εργαλείο μελλοντικής κοινωνικής επανένταξης, ώστε να σπάσει η “αλυσίδα” του στιγματισμού, του αποκλεισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Τα προβλήματα είναι πολλά και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερα. Δεν είναι, όμως, ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος για την άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής. Σήμερα εδώ ενωμένοι, όλοι οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων Φορέων και του πολιτικού κόσμου, ας δώσουμε τα χέρια πάνω από τα σχολικά βιβλία και ας υποσχεθούμε πως θα καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια -ο καθένας από το δικό του μετερίζι- για να καταστεί αυτό το Σχολείο αστείρευτη πηγή δημιουργίας, αξιοπρέπειας και προκοπής για κάθε μαθητή του.

Καλή σχολική χρονιά, σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και στους εργαζομένους στο κατάστημα κράτησης. Με αγώνα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και στο σχολείο, ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ».