Στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, τοποθετήθηκε η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Εισαγωγικά, η Λαρισαία Βουλευτής απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ, από καρδιάς, σε κάθε Λαρισαία και κάθε Λαρισαίο, χωρίς την εμπιστοσύνη, την τιμή και την αδιάλειπτη στήριξη των οποίων, δεν θα βρισκόμουν τώρα εδώ. Σε αυτούς χρωστάω τα πάντα, σε αυτούς δεσμεύομαι, όπως και σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες ολόκληρης της Χώρας, πως σε τέσσερα χρόνια από τώρα, θα μπορώ ακόμα να τους κοιτάζω στα μάτια, με την ίδια ειλικρίνεια, την ίδια αξιοπιστία, την ίδια συνέπεια λόγων και έργων».

Στο “εναρκτήριο λάκτισμα” της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, η Ε. Λιακούλη υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ, η αυθεντική μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε δυναμικά, με αύξηση της εκλογική μας δύναμης κατά 50%, με ισχυρή λαϊκή εντολή να είμαστε η υπεύθυνη, διεκδικητική, οραματική και -πρωτίστως- ωφέλιμα αποτελεσματική δύναμη της αντιπολίτευσης, στο πλευρό των ευάλωτων και μη προνομιούχων συνανθρώπων μας, που λαχταρούν μια ζωή αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών προκοπής για όλους».

«Η Αγροτιά, η ελληνική ύπαιθρος, έχει προ πολλού εκπέμψει S.O.S. Και εμείς στο ΠΑΣΟΚ αυτό το σήμα κινδύνου, διαθέτουμε το πολιτικό αισθητήριο να το λαμβάνουμε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η Παράταξη που έβγαλε την περιφέρεια από την αφάνεια, στην 1η γραμμή της αναπτυξιακής δυναμικής. Το ΠΑΣΟΚ νοιάστηκε και θέσπισε γενναίες μεταρρυθμίσεις, που αναβάθμισαν όσους μοχθούν στον πρωτογενή τομέα. Το ΠΑΣΟΚ πίστεψε διαχρονικά σε μια Αγροτιά στην πρωτοπορία της Αλλαγής, όπως είχε χαρακτηριστικά περιγράψει ο Ιδρυτής μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Κιλελέρ.

Τώρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, πιστό στις αξίες του, θέτει ξανά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο στο προσκήνιο. Όχι με λόγια αόριστης εφαρμοσιμότητας. Όχι με λογικές πρόσκαιρων “μπαλωμάτων” κατόπιν εορτής. Όχι με πρακτικές “διαίρει και βασίλευε”, όπως οι τοπικιστικές εξυπηρετήσεις με αναιτιολόγητη εξαίρεση άλλων καλλιεργειών.

Αλλά με τεκμηριωμένο σχέδιο, με ρεαλιστικά μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας, με σύγχρονο καινοτόμο όραμα για την αναπτυξιακή ανατροπή που ναι, μπορεί να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία που βυθίζει τα χωριά μας στην εγκατάλειψη», επισήμανε η Ε. Λιακούλη, παρουσιάζοντας εν συνεχεία εκτενώς προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα.

Περαιτέρω, έδωσε διακριτή έμφαση στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως «κάθε πολιτική δύναμη έχει συγκεκριμένα πεπραγμένα να επιδείξει. Τα πεπραγμένα δεν διαγράφονται, είναι εδώ, εκκωφαντικά παρόντα, να υπενθυμίζουν σε όλους ποιος σεβάστηκε τους Ο.Τ.Α. και ποιος ασέβησε στο “σώμα” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μια συζήτηση για το μέλλον, όπως είναι οι προγραμματικές δηλώσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πεπραγμένα και την αυτοδιοικητική μνήμη».

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας υπενθύμισε τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Ν.Δ. στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, παρέθεσε αποσπάσματα των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης το 2019 για τους Ο.Τ.Α., τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Αναφέρθηκε, επίσης, στη «θεσμική, δημοσιονομική και λειτουργική “ασφυξία” των Δήμων και των Περιφερειών», επισημαίνοντας ότι «απαιτούνται πρωτοβουλίες, για να αποκτήσει ο θεσμός το ρόλο που του αναλογεί, ώστε να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι, από το οποίο τόσο απέχουμε.

Όπως στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, έτσι σε αυτή και ακόμα περισσότερο, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα συνεχίσει πρωτοπόρος στα θέματα των Ο.Τ.Α., με “πυξίδα” τις αυτοδιοικητικές αρχές που το ΠΑΣΟΚ συνδιαμόρφωσε, εφάρμοσε και προάσπισε, μαζί με το αξιόλογο αυτοδιοικητικό δυναμικό απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, σε συνεχή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, πιστεύοντας βαθιά στην Αποκέντρωση, αγωνιζόμενοι - χωρίς εκπτώσεις, συμβιβασμούς και αστερίσκους- για να γίνει, επιτέλους, από ευχολόγιο, πραγματικότητα, η συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.».