Στην αιμοδοσία που διοργάνωσε η ΝΕ και οι τοπικές οργανώσεις ΠΑΣΟΚ Λάρισας στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, αλλά και στην παράλληλη κοινοβουλευτική παρέμβαση για την επάρκεια και διαχείριση αίματος στη Χώρα μας, που πραγματοποίησε η ίδια μαζί με άλλους είκοσι Βουλευτές της Κ.Ο. καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, αναφέρθηκε η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη , επισημαίνοντας τα εξής:

« Δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος, από το να συνδέεις μια μεγάλη απώλεια, με την ίδια τη ζωή. Η αιμοδοσία, είναι η ίδια η ζωή, πολύτιμο δώρο που δεν αγοράζεται, δεν παρασκευάζεται, παρά μόνο χαρίζεται.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λάρισας που διοργάνωσε την αιμοδοσία στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, στην οποία θα συμβάλλουμε όλοι , με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να καταστεί θεσμός στην τοπική μας κοινωνία. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι ελλείψεις σε αίμα , έφθασαν σε ιστορικά οριακό σημείο.

Για το λόγο αυτό, παράλληλα με την πρωτοβουλία της αιμοδοσίας, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε ερώτηση στον κ Υπουργό Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σταθερά μεγάλες ανάγκες σε αίμα, που αφορούν κυρίως πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ασθενείς μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, παιδιά με λευχαιμία, καρδιαγγειακές εγχειρήσεις, μεταμοσχεύσεις, αλλά και εγχειρήσεις γενικά.

Σημαντικό ποσοστό των αναγκών αφορά τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων, καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε τροχαία με θανάτους και βαρείς τραυματισμούς. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία (ή θαλασσαιμία) και δρεπανοκυτταρική νόσο, καθώς συχνά υπομεταγγίζονται, γεγονός που τους υποβάλλει σε ένα μόνιμο άγχος επιβίωσης.

Οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), φτάνουν περίπου τους 259.000 με τη συνεισφορά τους να καλύπτει το 65 % των εθνικών αναγκών, ένα μεγάλο ποσοστό, με εκατομμύρια όμως ευρώ να δαπανώνται κάθε χρόνο για την εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.

Βασικό εμπόδιο αποτελεί το κατακερματισμένο σύστημα αιμοδοσίας σε κάθε νοσοκομείο, αντί μιας ενιαίας κεντρικής διαχείρισης και συντονισμού μεταξύ των μονάδων αιμοδοσίας, με αποτέλεσμα να χάνεται διαθέσιμο αίμα, χωρίς αξιοποίηση.

Επιπλέον, τόσο η κεντρική διαχείριση του αίματος και ο συντονισμός των αιμοδοσιών, όσο και η δημιουργία σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας του Ε.ΚΕ.Α που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, ακόμα δεν έχουν πλήρως υλοποιηθεί, ενώ παρατηρείται και πρόβλημα ελλείψεων μόνιμου προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για αυτές τις κομβικές παραμέτρους του θέματος.

Γιατί η πολιτική δεν είναι μια αόριστη, θεωρητική έννοια, ούτε την αφορούν μόνο οι αριθμοί .

Είναι σχεδιασμός, αποφάσεις, πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον Άνθρωπο, στη ζωή του και σε όλα όσα τον περιβάλλουν.

Όπως ακριβώς, θα μας θυμίζει πάντα, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά»