Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τον ‘προσωπικό γιατρό’, την αναβάθμιση του ΕΟΠΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής :

«Η μέρα που συζητάμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, είναι μια μέρα σκοτεινή για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο 2022 είναι διψήφιος για πρώτη φορά μετά από 28 έτη, αγγίζοντας το 10,2%. Δυστυχώς, και στατιστικά επιβεβαιώνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Όμως, είναι προφανές ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά η Κυβέρνηση, η οποία εξοντώνει τους συμπολίτες μας που αδυνατούν, λόγω της ακρίβειας, να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Με καθυστερημένες και ανεπαρκείς επιστροφές, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών, αντί να δεχθεί την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, για την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος και τη ρύθμιση σε γενναίες δόσεις των οφειλών των καταναλωτών. Τα μέτρα αυτά είναι ο μόνος άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας και αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να το αρνείται, αποδεικνύεται ότι παίρνει άριστα και 10 με τόνο, όχι μόνο στην ακρίβεια αλλά και στην αναλγησία.
Η Κυβέρνηση κάνει πολιτικά πειράματα για να βγει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Είναι προφανές ότι έχει διαλέξει πλευρά…αυτή των λίγων και των ισχυρών.
Με το σημερινό σχέδιο νόμου, επιχειρείται ξανά η νομοθέτηση προς «τέρψιν του κοινού». Ακόμα μια φορά, η Κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις και να εισάγει ουσιαστικές διατάξεις που θα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έτσι όμως, όχι μόνο δε βελτιώνεται η ποιότητα της παροχής δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αντίθετα, παγιώνεται η υποβάθμισή της, στην οποία οδήγησαν, μεθοδευμένα και συστηματικά, οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έρχεται με το παρόν σχέδιο νόμου να υψώσει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της υγείας.
Η Κυβέρνηση, αδυνατώντας να σκεφτεί και να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο των ‘’μεταρρυθμίσεών’’ της, μεταθέτει το ‘’συγκεκριμένο’’…για μετά, με πλήθος εξουσιοδοτικών διατάξεων, για αποφάσεις που ΘΑ εκδοθούν στο μέλλον, ζητώντας από εμάς να δώσουμε ‘’λευκή επιταγή’’.
Όμως, τα πράγματα είναι κρίσιμα και απαιτούν από όλους μας τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει με Αξιοπρέπεια και Σεβασμό τον κάθε πολίτη, κυρίως τους σύγχρονους μη προνομιούχους. Για αυτό, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης και επίκεντρό του, τον Άνθρωπο .