Σε ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την αδυναμία των ΚΕΠ της χώρας να ανταποκριθούν στη νέα διαδικασία έκδοσης, ενεργοποίησης, απενεργοποίησης ΑΜΚΑ,  λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, της έλλειψης υποδομών και της μη ενημέρωσης και προετοιμασίας των υπαλλήλων με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων. 

Όπως υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της, τον Δεκέμβριο του 2023, τέθηκε το νέο πλαίσιο για τη χορήγηση και λειτουργία του ΑΜΚΑ στους πολίτες και ορίστηκαν ως αρμόδιες υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ.

Ωστόσο, τα ΚΕΠ της χώρας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές αυξημένες αρμοδιότητες κι ενώ εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό πολιτών, τα ΚΕΠ παραμένουν υποστελεχωμένα.

Σήμερα, οι υπάλληλοι καλούνται να διαχειριστούν μία εξ ολοκλήρου νέα διαδικασία , η οποία αφορά στο σύνολο των πολιτών (Ελλήνων και αλλοδαπών που κατοικούν στην Ελλάδα), χωρίς καμία προετοιμασία, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει πράξει το παραμικρό για την εκπαίδευσή τους, ενώ δεν έχει υπάρξει ηλεκτρονική παρουσίαση της νέας διαδικασίας. Καλούνται συνεπώς οι εργαζόμενοι να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις, χωρίς επαρκή προετοιμασία, με ό,τι κινδύνους τούτο συνεπάγεται για τους πολίτες. Η δε υποτιθέμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διαλειτουργικότητα των Υπηρεσιών προς διευκόλυνση των πολιτών παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών, αφού οι υπάλληλοι των ΚΕΠ είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν χειρόγραφα αιτήσεις και να τις αποστέλλουν ταχυδρομικά στον e-ΕΦΚΑ μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Την ίδια στιγμή, οι υποδομές σε μεγάλο αριθμό ΚΕΠ είναι πλήρως ακατάλληλες για τα νέα δεδομένα. Οι πολίτες συνωστίζονται και δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι αναμονής και διεκπεραίωσης αλλά ούτε και ιδιαίτεροι χώροι που να εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα και την εχεμύθεια της διαδικασίας, που άπτεται μάλιστα προσωπικών δεδομένων. Επίσης, δεν έχουν κατασκευαστεί οι υποδομές για την πλήρη προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Η Ευαγγελία Λιακούλη σημειώνει ότι τα ανωτέρω προβλήματα έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους εργαζόμενους των ΚΕΠ οι οποίοι ήδη από τις 13 Απριλίου 2024 και εφεξής, έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις με τη μορφή αποχής διαρκείας από τα καθήκοντά τους που άπτονται των νέων διαδικασιών ΑΜΚΑ.

Με τον κίνδυνο να παραλύσει το όλο σύστημα των διαδικασιών έκδοσης, ενεργοποίησης κλπ των ΑΜΚΑ να είναι τεράστιος, με συνέπεια την ταλαιπωρία και επιβάρυνση των πολιτών, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν άμεσα λύση και συγκεκριμένα ρωτά τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας «σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεκπεραίωση των νέων διαδικασιών ΑΜΚΑ που έχουν ανατεθεί στα ΚΕΠ; Θα χορηγήσετε αναστολή των νέων ρυθμίσεων που αδυνατούν να εφαρμόσουν τα ΚΕΠ έως την προετοιμασία τους; Σκοπεύει το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχύσει τη στελέχωση και τις υποδομές των ΚΕΠ ώστε να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες, διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση και την προσβασιμότητα των πολιτών;  Θα μεριμνήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάλληλη εκπαίδευση και προετοιμασία των εργαζομένων των ΚΕΠ αναφορικά με τα νέα τους καθήκοντα;»