∙Για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων,συζήτησε στην τηλεοπτική εκπομπήτου Αντ1 «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγήςκαι Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας πως «οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα είναι δύσκολες και πρέπει όλοι μας να βάλουμε πλάτη για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές απειλές, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η κρίση στην ενέργεια είναι πρωτοφανής και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή του. Ωστόσο, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρατάνε το μυστρί και τη λάσπη, χτίζοντας μαζί την Ελλάδα της μελαγχολίας.

Τσακωμοί και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς καμία σοβαρή λύση στα καυτά προβλήματα του λαού μας. Κανείς τους δεν θέλει να αποδεχθεί την λογική μας πρόταση, για πλαφόν στην λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο που θα φτάσει άμεσα στους πολίτες και θα τους ανακουφίσει. Αντίθετα, η Κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα-ψίχουλα για τα καύσιμα και την ενέργεια, την ίδια στιγμή που η πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοιστον ιδιωτικό τομέα, έχουνχάσει το 10% της αγοραστικής τους δύναμης».

∙Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής στα καύσιμα αλλά και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, η Ευαγγελία Λιακούλη υποστήριξε ότι«πριν από 2 μήνες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάσαμε τις κοστολογημένες προτάσεις μας για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης, προχωρώντας, παράλληλα, σε μια ιστορική αποτύπωση, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για να δούμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στο σημείο αυτό.

Δώσαμε, επίσης, μεγάλη μάχη για να κατατεθεί στη Βουλή η έκθεση της ΡΑΕ ώστε να μπορέσουμε να τη συζητήσουμε. Αύτη η συμπεριφορά είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Στην αρχή, χρησιμοποίησαντις ‘διαρροές’, στη συνέχεια υπολόγισαν ότι τα υπερκέρδη ανέρχονται στα 900 εκ., μετά μείωσαν το ποσό στα 600 εκ., και έφτασαν, τελικά, να μιλάνε για μηδενικά κέρδη!

Ακόμα και τη λέξη ‘υπερκέρδη’ δεν τολμά να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση, αντίθετα προτιμά να τα ονομάζει ‘υπερέσοδα’! Τα χρήματα, λοιπόν, για τη δημοσιονομική διαχείριση και την
ελάφρυνση των καταναλωτών, μπορούν να αντληθούν από τα υπερκέρδη των μεγάλων παρόχων. Εμείς έχουμε προβεί σε ολοκληρωμένη μελέτη, σχετικά με τον τρόπο διάθεσης αυτών των υπερκερδών από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός, αρνούμενος να αποδεχτεί τις δικές μας προτάσεις, επιλέγει τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’, ξεγελώντας τους πολίτες με ενεργειακά …καθρεφτάκια και μπλε χάντρες. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει διαλέξει πλευρά…αυτή των μεγάλων και ισχυρών!».