Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής επισημαίνει ότι «έντονη ανησυχία επικρατεί στα αρτοποιεία της Λάρισας, μπροστά στις επικείμενες πρόσθετες ανατιμήσεις στα σιτηρά, που αναμένεται να αποτελέσουν ένα επιπλέον “βαρίδι” στην ήδη δύσκολη κατάσταση που υφίστανται, με αποτέλεσμα ένας από τους παραγωγικότερους κλάδους να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, και τον κίνδυνο νέων ”λουκέτων” σε αρτοποιεία της Λάρισας να είναι ορατός».

Στην Ερώτηση αναδεικνύεται η αγωνία των αρτοποιών, βάσει των τελευταίων δεδομένων και ειδικότερα, ότι «εν μέσω θέρους και αλωνίσματος, οι ανατιμήσεις στα σιτηρά, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να αγγίξουν το 10 – 15 %, επιπλέον 4-5 ευρώ ανά τσουβάλι άλευρα, είναι εκτός πραγματικότητας.

Όπως υπογραμμίζουν οι αρτοποιοί, ούτε οι καταναλωτές ούτε οι καταστηματάρχες αντέχουν άλλες ανατιμήσεις. Η κατανάλωση βαίνει μειούμενη καθημερινά, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ο μειωμένος τζίρος των αρτοποιείων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αυξήσεις και το δυσβάστακτο βάρος του κόστους λειτουργίας τους, οδηγούν πολλούς επιχειρηματίες να σκέφτονται ακόμα και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το 10 % των επιχειρήσεων του κλάδου, έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο, ενώ με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε νέα λουκέτα επιχειρήσεις της Λάρισας ».

Επιπροσθέτως, η Ε. Λιακούλη σημειώνει πως «το ψωμί αποτελεί βασικό αγαθό, με σημαντική διατροφική αξία και πρωταγωνιστική θέση στο καθημερινό τραπέζι των νοικοκυριών, συνεπώς η τιμή του οφείλει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να είναι προσιτό σε όλο τον πληθυσμό.

Η βιοτεχνική αρτοποιία αποτελεί έναν εξαιρετικά ζωτικό οικονομικό κλάδο, ο οποίος ενισχύει την εθνική οικονομία, συμβάλλοντας σημαντικά στην τόνωση της απασχόλησης, χρειάζεται άμεση και ρεαλιστική στήριξη για να συνεχίσει να είναι βιώσιμος.

Το ΠΑΣΟΚ– Κίνημα Αλλαγής έχει προ πολλού επεξεργαστεί δέσμη τεκμηριωμένων και κοστολογημένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, στις οποίες περιλαμβάνονται και δίκαιες διεκδικήσεις των αρτοποιών για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου και αρτοσκευασμάτων και μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση, αλλά και η προστασία του κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει πλήξει βαριά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας διεκδικεί από την Κυβέρνηση, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:

-μέτρα για την αντιμετώπιση των επικείμενων πρόσθετων ανατιμήσεων και του υπέρμετρου κόστους λειτουργίας των αρτοποιείων, ώστε να αποτραπούν νέα “λουκέτα” και να μην μετακυλιστεί πρόσθετο βάρος στους καταναλωτές,

-πρωτοβουλίες ενίσχυσης της κατανάλωσης του πολύτιμου προϊόντος του ψωμιού.