Στην τριήμερη γιορτή «Καρποί της Μελίβοιας Γης», με κεντρικό πυρήνα των εκδηλώσεων το τοπικό κάστανο, παραβρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας με την παρουσία της, τη διαχρονική στήριξη του Κινήματος στους καστανοπαραγωγούς, αλλά και την ανάγκη ανάδειξης ενός ακόμη κομβικού προϊόντος της Θεσσαλίας. 

Οι πολυ-διάστατες εκδηλώσεις περιλάμβαναν ενημερωτικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και τοπικούς φορείς, πολιτιστικά δρώμενα με χορό και τραγούδι, παιδικές και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και γαστρονομικές δημιουργίες, τιμώντας τους καστανοπαραγωγούς και τον κόπο τους, ενώ παράλληλα λειτούργησε και έκθεση με τοπικά προϊόντα και άλλες χειροποίητες δημιουργίες από την περιοχή, την οποία η βουλευτής Λάρισας επισκέφθηκε.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για αυτό το πολύτιμο προϊόν της γης της Μελιβοίας, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε τα εξής:

«Αξίζουν και φέτος πολλών συγχαρητηρίων ο Δήμος Αγιάς, η Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ‘’Καλυψώ’’, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας ‘’Η Αθανάτη’’, ο  Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Ο Όμηρος’’, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ‘’Μελιβοίας Δέμας’’, ο Αθλητικός Όμιλος «Φιλοκτήτης», η Περιφέρεια και βέβαια ο Σύλλογος Γυναικών Μελιβοίας, για τις  ξεχωριστές εκδηλώσεις που παρακολουθήσαμε τόσο εγώ, όσο και οι επισκέπτες του όμορφου αυτού τόπου.

Θέλω να γνωρίζετε πως η ενεργή μου στήριξη προς τους ντόπιους καστανοπαραγωγούς με ό,τι θεσμικό ‘’όπλο’’ διαθέτω στη φαρέτρα μου είναι δεδομένη, αφού έχω κατ’ επανάληψη καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή και έχω τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τα μεγάλα προβλήματά τους, ενώ ξανα-δηλώνω  ενώπιων σας πως δεν θα σταματήσω να το κάνω, όσο αυτά υφίστανται. 

Όπως δεδομένη είναι και η στήριξη ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σας το λέω με την ιδιότητα της Γραμματέα της. 

Δεν χρειάζεται, προφανώς, να αναφέρω πως από την πλευρά μου, πρόσφατα, κατέθεσα ξανά ερώτηση στη Βουλή για τη μεγάλη μάστιγα της ‘’φαιάς σήψης’’ του κάστανου, προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένας πιο μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης – επιδότησης για το κάστανο και μέχρι να βρεθεί οριστικά τρόπος θεραπείας του ανωτέρω παθογόνου μύκητα. 

Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτικός κόσμος και η επίλυση των προβλημάτων του παραμένουν στην πρώτη γραμμή των δράσεών μας, επειδή –όχι άδικα- θεωρούμε ότι ο κόσμος της υπαίθρου αξίζει μια καλύτερη ζωή.

Κάτι, βέβαια, που δεν πρόκειται να συμβεί, αν η Πολιτεία δεν κινητοποιηθεί ουσιαστικά και αν δεν δώσει γενναία κίνητρα, προκειμένου να ξανα-γίνει το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό, ιδίως, για τους νέους και ιδίως για τις ορεινές περιοχές. 

Είναι ώρα ευθύνης για την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δε μπορούν να θεωρούν πλέον ότι τα ημίμετρα συνιστούν και ουσιαστική λύση. 

Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, αν δεν θέλουμε να εγκαταλειφθούν τα χωριά μας και οι παραδοσιακές μας καλλιέργειες, όπως τα κασταναριά. 

Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί…».