Παρέμβαση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.)πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, διατυπώνοντας με σαφήνεια κάθετη διαφωνία στη δρομολογούμενη κυβερνητική κατάργηση των Δ.Ε.Υ.Α.

Εισαγωγικά, ανέφερε ότι «σαν χθες θυμάμαι την περσινή σας Γενική  Συνέλευση, τον  Δεκέμβριο του 2022, όταν εξαιρετικά εύστοχα, με κόκκινα γράμματα μάλιστα, γράφατε “SOS! Το ρεύμα απειλεί το νερό”. Μετά από έναν χρόνο, έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι η κραυγή αγωνίας πρέπει να είναι μία: “SOS! Η Κυβέρνηση απειλεί τις ΔΕΥΑ” και τελικά, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, “SOS! Η Κυβέρνηση απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού”».

Η Ε. Λιακούλη ανέδειξε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο ανατροπής όσων γνωρίζαμε για τη διαχείριση υδάτων στην πατρίδα μας, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι έχει ως στόχο να οδηγήσει στην παράδοση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού του νερού στα χέρια ιδιωτών. Η πρώτη πράξη του έργου παίχτηκε στο Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, όταν η Ν.Δ. ψήφισε στη Βουλή το Νόμο που άνοιξε διάπλατα την “κερκόπορτα”για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η δεύτερη πράξη του “δράματος”εκτυλίσσεται τώρα, με το “αόρατο” Νομοσχέδιο που καταργεί τις ΔΕΥΑ. Ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας στο ότι οι ΔΕΥΑ πρέπει να παραμείνουν στη ζωή. Αυτό για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή, από την οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό».

Εν συνεχεία, η Γραμματέας της Κ.Ο. τεκμηρίωσε ότι «πρόκειται για “έγκλημα” προμελετημένο, γιατί ειδικά στην περίπτωση των ΔΕΥΑ, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Από το Σεπτέμβριο του 2021, στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης, ως ΕΔΕΥΑ συγκεντρώνατε πραγματικά δεδομένα από τις ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Κρούατε τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας παράλληλα βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις. Οι Υπουργοί σας “έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους”, με γενικολογίες. “Έτριβαν τα χέρια τους”ικανοποιημένοι ότι το σχέδιο της οικονομικής εξαθλίωσής σας εξελίσσεται με επιτυχία».

«Τώρα, το “κρυφτούλι” των τελευταίων ετών λαμβάνει τέλος.Η αλήθεια έρχεται στο φως. Σκόπιμα σας άφησαν αβοήθητους απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Σκόπιμα “σφύριζαν” αδιάφορα και εφεύρισκαν προφάσεις. Σκόπιμα αδράνησαν, για να πατήσουν τώρα πάνω στα χρέη που -εξαιτίας της δικής τους αδράνειας συσσωρεύθηκαν- και να τα εργαλειοποιήσουν σαν το “τυράκι” για το Νομοσχέδιο. Σκόπιμα οδήγησαν την κατάσταση σε αδιέξοδο, για να έρχονται εκ των υστέρων να προβάλλουν τεχνητά επιχειρήματαπερί δήθεν οικονομίες κλίμακας και ελάφρυνση των πολιτών», στηλίτευσε με έμφαση.

Η Λαρισαία Βουλευτής εστίασε στη σημασία και το έργο που έχουν προσφέρει οι ΔΕΥΑ πανελλαδικά, στο «αναντίρρητο περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, κοινωφελές αποτύπωμά τους», προβάλλοντας ως «χαρακτηριστικό φωτεινό παράδειγμα τη ΔΕΥΑ Λάρισας».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «όσα ακούμε περί αφανισμού των ΔΕΥΑ και συγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων τους σε νέα μορφώματα υπερτοπικού χαρακτήρα, υπερβαίνουν και την πιο αντι-αυτοδιοικητική φαντασία. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, της Παράταξης που γέννησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν τίθεται κανένα ερώτημα για τη στάση μας. Σας μεταφέρω, λοιπόν, σήμερα τη δήλωση του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, στην πρόσφατη εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου ανέφερε επί λέξει ότι:“Αυτή η δήθεν μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα προσχηματική, αφού δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και ο μοναδικός σκοπός που εν τέλει εξυπηρετεί είναι αυτός της απαξίωσης του τοπικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ, γεγονός το οποίο σταδιακά ενδέχεται να οδηγήσει -και είναι το πιθανότερο– στην παράδοση του κλάδου παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον ιδιωτικό τομέα”».

Συμπερασματικά, η Γραμματέας της Κ.Ο. σημείωσε πως «το μήνυμα που εκπέμπουμε από εδώ σήμερα είναι ένα: η διαχείριση του νερού στην ελληνική περιφέρεια πρέπει να παραμείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό Είμαστε μαζί σας, προχωράμε στο πλευρό σας και σε αυτή τη μάχη».