Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σημαντικής έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, που επιφέρει καίριο πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, ανέλαβε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής, στην Ερώτηση που κατέθεσε, μαζί με δεκαοχτώ συνυπογράφοντες Βουλευτές, επισημαίνει πως η έλλειψη εργατών γης καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών στις καλλιέργειες, οδηγεί σε αναγκαστική αγρανάπαυση, δημιουργεί δυσεπίλυτες δυσχέρειες συρρίκνωσης της παραγωγής και μείωσης των εξαγωγών, προκαλώντας ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Επιπλέον, τονίζει το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνεται ανά την επικράτεια, με τις “κραυγές αγωνίας” αγροτικών φορέων που εγείρουν αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση για εμπαιγμό, έλλειψη συντονισμού, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υπέρμετρες καθυστερήσεις στη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα τη φυγή πολύτιμων εργατικών χεριών προς άλλα κράτη.

Η Ευαγγελία Λιακούλη υπογραμμίζει, για μια ακόμη φορά:

-τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχει υποστεί ο αγροδιατροφικός κλάδος από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση,

-τους σοβαρούς κινδύνους επισιτιστικής κρίσης,

-την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και δραστικών παρεμβάσεων,

-την αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στήριξης των αγροτών, καθώς και των κτηνοτρόφων,

-το γεγονός ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν πολύτιμο “κρίκο” της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, καλεί την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει:

∙Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους.

∙Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την πολύπλευρη ενίσχυση των αγροτών, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται.