Εισηγήτρια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το ΚΚΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη,  ήταν η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Κατά την τοποθέτησή της η Γραμμ της ΚΟ αναφέρθηκε καταρχήν στην «…μεγάλη τραγωδία της 28ης  Φεβρουαρίου 2023 , το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με το θάνατο 57 ανθρώπων και τραυματισμό τουλάχιστον 85-στην πλειοψηφία τους νέοι και φοιτητές», περιγράφοντας τα όσα βίωσαν οι οικογένειες των θυμάτων τα οποία χαρακτήρισε «..ανείπωτα,  που ο νους δεν χωρά και η ψυχή δεν αντέχει… τραγωδία που μας  συγκλόνισε, μας καθήλωσε, μας σημάδεψε…»

Η Λαρισαία βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη « στη συγκλονισμένη χώρα που βγήκε στους δρόμους, κατέκλυσε τις πλατείες, δημιούργησε τις μεγαλύτερες πορείες της τελευταίας δεκαετίας», ενώ το «στείλε μου όταν φτάσεις», έγινε κραυγή όλων , σύνθημα αγώνα και ο τίτλος  του συλλογικού τραύματος» .

Η Γραμμ. της ΚΟ τόνισε ιδιαίτερα ότι «… για τα αίτια του δυστυχήματος όσα αποκαλύφθηκαν ήταν συγκλονιστικά:  η έλλειψη τηλεδιοίκησης,  η κυκλοφορία των τρένων που γινόταν με ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα,  ο μοιραίος σταθμάρχης που ήταν ένα ακόμη ρουσφέτι της ΝΔ , η προειδοποίηση των εργαζομένων με εξώδικα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η  παραίτηση του τότε Προέδρου ETCS  προς την ΕΡΓΟΣΕ, η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το ζήτημα των καθυστερήσεων και της μη ομαλής εξέλιξης της σύμβασης 717/2014, η επιβολή προστίμου στην Hellenic Train ύψους 300.000 ευρώ από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων μετά από συνεχή σιδηροδρομικά ατυχήματα στη Χαμοστέρνας, στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης και στο Πλατύ Ημαθίας, η απόφαση παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο της ΕΕ, στις 15 Φεβρουαρίου 2023 κλπ. Η Κυβέρνηση εστίασε στο ανθρώπινο λάθος, προσπαθώντας μάλιστα  να πείσει τα πρώτα εικοσιτετράωρα την κοινή γνώμη ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση ενώ ο  Πρωθυπουργός , στην πρώτη δήλωσή του είπε το περιβόητο «: Φταίμε όλοι…» προκειμένου να διαχυθούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών. Η Βουλή όμως έχει την υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες που ο κανονισμός και η κείμενη νομοθεσία προβλέπουν, με βάση τα δεδομένα που έχει στα χέρια της» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«…Και στα χέρια της έχει η Βουλή το φάκελο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που στις αρχές Ιουλίου 2023 αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους, τα συμπεράσματα της οποίας αποτυπώνονται σε σχέδιο κατηγορητηρίου 106 σελίδων, απεστάλη στη Βουλη , αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα που πρέπει να ελεγχθούν ποινικά- και συγκεκριμένα στους υπουργούς Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη» τόνισε η κ Λιακούλη.

Το κομβικό ερώτημα που έθεσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αφορούσε ακριβώς στη διαφορά μεταξύ των δυνατοτήτων της εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής και συγκεκριμένα ότι η εξεταστική επιτροπή ερευνά γενικά τις πολιτικές ευθύνες και αν κρίνει ότι υπάρχουν προχωρά σε σύσταση προανακριτικής,  έχοντας όμως χάσει πολύτιμο χρόνο, ενώ η προανακριτική επιτροπή ελέγχει τις ποινικές ευθύνες, αποδίδει κατηγορίες, κατευθύνει τη διαδικασία και λειτουργεί ως εισαγγελικό και ανακριτικό όργανο ταυτόχρονα.

«Ποιος ο λόγος λοιπόν να προσφέρετε σωσίβιο στη ΝΔ, να τη διευκολύνετε να διαχύσει τις ευθύνες και να μην τις αποδώσει σε αυτούς που ήδη ο ευρωπαίος εισαγγελέας κατονομάζει ;; Εχει καμία λογική όταν υποδεικνύονται από εισαγγελική αρχή πρόσωπα, εμείς να κάνουμε δήθεν ότι δεν διαβάζουμε τα ονόματά τους ; Αν αυτό δεν υποκρύπτει συγκάλυψη ευθυνών- όπως ακριβώς έγινε στην υπόθεση των υποκλοπών, τότε τί αλήθεια εξυπηρετεί;» τόνισε χαρακτηριστικά η Γραμ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματολογώντας στη συνέχεια για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής που χαρακτήρισε «καθαρή πρόταση, χωρίς σκοπιμότητες και συγκαλύψεις».