Με την συμπλήρωση ενός, ακριβώς, χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προέβη στην εξής δήλωση:

«Υποθέταμε ότι για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, η απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών θα αποτελούσε ελάχιστο χρέος τιμής απέναντι στις 57 αθώες ψυχές, τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά και σε ολόκληρο το επιβατικό κοινό του οποίου η εμπιστοσύνη, ακόμη και για τις αυτονόητες λειτουργίες ενός στοιχειωδώς οργανωμένου κράτους, κλονίστηκε.

Δυστυχώς, διαψευστήκαμε σφόδρα, αφού για την κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας ‘’θεσμικός φερετζές’’ για την επιχειρούμενη συγκάλυψη υπαρκτών ευθυνών, ενώ για άλλες πολιτικές δυνάμεις –που εξαρχής έπαιξαν το παιχνίδι της κυβέρνησης- απλό πεδίο άσκησης των συνηθισμένων ιδεοληψιών τους.

365 ημέρες μετά την τραγωδία και 98 ημέρες μετά την έναρξη της Εξεταστικής, ούτε ένα από τα 57 τραγικά ‘’γιατί’’, δεν έχει απαντηθεί.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, σε ρόλο ‘’ενορχηστρωτή’’ μιας ιδιότυπης omertà, μετέτρεψε ακόμη μία Εξεταστική σε ‘’άδειο κέλυφος’’ μικροκομματικών τακτικισμών και, βέβαια, σε πεδίο μεθοδευμένης συγκάλυψης, κάθε σημείου όπου η υπόθεση ‘’αγγίζει’’ τα στελέχη της.

Έγραψε στα ‘’παλαιότερα των υποδημάτων’’ της, βασικές αρχές και πρακτικές αναζήτησης της αλήθειας, όπως και των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα.

Δεν αποκάλυψε πως και γιατί η Hellenic Train αποποιήθηκε των ευθυνών της για οποιαδήποτε ανάμιξη στο δυστύχημα.

Δεν είπε κουβέντα, για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 που εάν είχε ολοκληρωθεί και εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση, 57 συνάνθρωποί μας δεν θα είχαν φύγει με τόσο φρικιαστικό τρόπο, όπως δεν είπε κουβέντα και για τα παραλίγο ‘’εγκαίνια’’ ενός ανύπαρκτου συστήματος από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες πριν την εκατόμβη.

Δεν αξιοποίησε τα έγγραφα της Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέα και της ποινικής δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά του κ. Σπίρτζη και του κ. Καραμανλή, όπου προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις.

Αντιθέτως, επέτρεψε την αλαζονική εμφάνιση του πρώην υπουργού, κ. Κ. Καραμανλή, ως περίπου κατήγορου, αντί για κατηγορούμενου.

Απέκλεισε επιπλέον και άλλα κρίσιμα πρόσωπα από το να καταθέσουν.

Επέτρεψε σε άλλους κομβικούς μάρτυρες να ‘’αλληλογραφήσουν’’ μέσω ‘’υπομνημάτων’’, αντί να απαντήσουν δια ζώσης στα ερωτήματα των μελών της Εξεταστικής, ενώ άλλοι ούτε καν κλήθηκαν να λογοδοτήσουν, γιατί προέβησαν στην αλλοίωση κρίσιμων στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, με εντολές για «μπαζώματα», μετά την τραγωδία…

Με νομικές, όσο και πολιτικές ‘’ακροβασίες’’ ο εισηγητής της πλειοψηφίας ‘’αποφάσισε και διέταξε’’ πριν από μία εβδομάδα τη λήξη των εργασιών της επιτροπής.

Οι ‘’αριθμοί’’ της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική, όλο αυτό το διάστημα, νίκησαν τη μνήμη των 57 θυμάτων, νίκησαν και όλους όσοι έμειναν πίσω να θυμούνται και να αναζητούν το δίκιο των αδικοχαμένων Ανθρώπων τους.

Σε μια χώρα όπου με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης, οι θεσμοί παρακμάζουν, το Κράτος Δικαίου ‘’μπαίνει στον πάγο’’ και οι νεκροί παραμένουν αδικαίωτοι, φαίνεται πως είναι πολύ το να ρωτάς ακόμη το ‘’γιατί’’.

Για το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να συνεχίσει να επιμένει και να ρωτά όλα εκείνα τα αναπάντητα ‘’γιατί’’, μέχρι να αποδοθεί πραγματική Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά και αυτή τη «νίκη» της Κυβέρνησης, τη νίκη της συγκάλυψης, δεν είχε την παραμικρή αξία, γιατί ήταν μόνο μια νίκη ντροπής…».