Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής: 

«Η Ημέρα της Γυναίκας, όσο πεισματικά η Κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει επίσημα το φαινόμενο της γυναικοκτονίας, με ειδική ρύθμιση στον ποινικό κώδικα και εθνικό σχέδιο αντιμετώπισής του,  θα παραμένει ένα ‘’πουκάμισο αδειανό’’. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει ‘’λαλίστατος’’ για το ζήτημα των γυναικοκτονιών. 

Εκτός από τη Βουλή και τη ΔΕΘ, πριν από δύο περίπου χρόνια, μάλιστα, αρθρογράφησε και στην Καθημερινή, δηλώνοντας ‘’συγκλονισμένος’’ από την συχνότητα του συγκεκριμένου εγκλήματος, αλλά και με την ιδιότητά του  ως ‘’πατέρα δύο κοριτσιών και συζύγου’’, όπου ‘’πρώτος’’ αυτός συμμερίζονταν ‘’την αγανάκτηση που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα’’. 

Δύο μόλις παραγράφους παρακάτω στο άρθρο του, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αυτό-αναιρέθηκε, αφού πρόσθεσε τα εξής ενδεικτικά: «χρησιμοποιώ τη λέξη ‘’γυναικοκτονίες’’ για να προσδιορίσω ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων -και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις. Όπως την εξόντωση ενός μικρού παιδιού ή τον φόνο ενός ανήμπορου γέροντα…’’. 

Υπεραπλουστεύοντας όμως με αυτόν τον κραυγαλέο τρόπο και μη αναγνωρίζοντας πως οι γυναίκες κακοποιούνται και δολοφονούνται, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες, ο κατά τ’ άλλα ‘’προοδευτικός’’ κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να ισορροπήσει ανάμεσα στο ‘’κεντρώο’’ και στο ακραία συντηρητικό κομμάτι της παράταξής του, μη προσφέροντας τίποτα κατ’ ουσία στην εξάλειψη του όλου φαινομένου. 

Η βία κατά των γυναικών, όμως, δεν εξαλείφεται με ευχές και ‘’γαλιφιές’’ κάθε τέτοια ημέρα -ούτε καν του ίδιου του πρωθυπουργού- και πολύ περισσότερο δεν εξαλείφεται με ‘’τεχνάσματα’’ και βέβαια με συμψηφισμούς. 

Γιατί οι κακοποιήσεις γυναικών που με τρομακτική συχνότητα καταλήγουν σε γυναικοκτονίες  από τους συντρόφους τους, αποτελούν πλέον ένα διακριτό, νοσηρό, κοινωνικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε μεγάλη μάστιγα, με απίστευτες διαστάσεις.

Στην Ελλάδα οι αριθμοί των κακοποιημένων γυναικών αυξάνονται μήνα με το μήνα κατακόρυφα. 

Και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας αφορούν μόνο εκείνες τις αδελφές μας που καταφέρνουν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα. 

Υπολογίζεται, ωστόσο, πως υπάρχουν χιλιάδες άλλες που υπομένουν σιωπηλά τη νοσηρότητα στη ζωή τους. 

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των ‘’διαπιστώσεων’’ και να μη τολμά να  θεσμοθετήσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα, δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των γυναικοκτονιών έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ στη χώρα, καταγράφοντας κάποιες φορές, μέχρι και δύο γυναικοκτονίες μηνιαίως. 

Το ΠΑΣΟΚ εκτός από τον όρο γυναικοκτονία επιμένει, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, στη διασύνδεση των κοινωνικών δομών για τις κακοποιημένες γυναίκες, στον εκσυγχρονισμό αυτών των δομών που θα καταρτίζουν σχέδια διαφυγής των κακοποιημένων γυναικών και θα βρίσκουν γι’ αυτές εργασία, στην επαρκή χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, αλλά και την εκπαίδευση της Αστυνομίας, προκειμένου να παρεμβαίνει άμεσα και στοχευμένα σε ό,τι αφορά το έμφυλο έγκλημα. 

Όσο, ωστόσο η επίσημη Πολιτεία δεν θα τολμά τη νομική ‘’ρήξη’’ της εισαγωγής του όρου γυναικοκτονία στο νομικό μας σύστημα και θα επιμένει στον ‘’στρουθοκαμηλισμό’’ της, αυτός θα κοστίζει σε αίμα και σε κατεστραμμένες ζωές των αδελφών μας, των μανάδων μας, των κορών μας και η σημερινή ημέρα δεν θα είναι ημέρα γιορτής, αλλά εντεινόμενου και συνεχούς αγώνα...».