Για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου,  η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας επεσήμανε τα εξής:

«Ο αγώνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δυστυχώς απαιτείται να συνεχιστεί ακόμη και σήμερα, σε χώρες και εποχές που δεν θα περίμενε κανείς – ακόμη και εν έτει 2023, ακόμη και στην Ελλάδα , του ‘’σκληρού πυρήνα’’ των Κρατών Μελών της δημοκρατικής και φιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόσφατη εμπειρία του σκανδάλου των υποκλοπών και της συγκάλυψής  του , απέδειξε ότι στην Ελλάδα της χρήσης του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης predator από την ίδια την ‘’καρδιά’’ της κυβέρνησης –το Μέγαρο Μαξίμου- το Κράτος Δικαίου έχει καταβαραθρωθεί. 

Όχι τυχαία, η υποτιθέμενα ‘’υπεράνω υποψίας’’ Ελλάδα γίνεται ξανά αποδέκτης συστάσεων από την Ε.Ε., τόσο για νέα θέματα υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου, όσο και για τη μη συμμόρφωσή της σε συστάσεις που της έγιναν το 2022, ενώ και η Έκθεση του 2023 χαρακτηρίζεται από διάχυτο προβληματισμό για την απονομή Δικαιοσύνης, τη διαφθορά, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, την ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει. 

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί τυπικά μια ‘’ώριμη Δημοκρατία’’, ωστόσο, κατρακυλάει αργά και σταθερά σε λιγότερο ‘’ώριμες’’ μορφές της.

Ίσως να είναι νωρίς ακόμη για να την συγκαταλέξουμε σε ατυπικά ‘’δημοκρατικές χώρες’’, όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά αν δεν έχουμε τις ‘’κεραίες’ μας οξυμένες, όσο και τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά, δεν θα αργήσουμε δια του μιθριδατισμού να διολισθήσουμε ακόμη και μέχρι εκεί.

Έλεγε κάποτε ο Ντέσμοντ Τούτου, ο Νοτιοαφρικάνος κληρικός, που με πάθος πολέμησε κατά του απαρτχάιντ, του ρατσισμού και του διαχωρισμού των Ανθρώπων: ‘’Δε με ενδιαφέρει να μαζεύω ψίχουλα συμπόνιας που ρίχνονται από το τραπέζι κάποιου που θεωρεί τον εαυτό του αφεντικό. Θέλω το πλήρες μενού των δικαιωμάτων’’.

Αυτό λοιπόν αξιώνουμε για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και εμείς στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς λαϊκισμούς, άναρθρες κραυγές, αλλά ούτε και εξωραϊσμούς

Ο αγώνας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής, καθολικός και ανυποχώρητος ».