Η ποιητική συλλογή “Παγωτό δακρυγόνο” του Παύλου Ανδρέου του λαρισαϊκού εκδοτικού οίκου Θράκα, κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη για εκδόσεις του έτους 2022 και τον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη (για εκδόσεις του 2022) από τον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής στην Κύπρο.

Η επιτροπή για το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη για εκδόσεις του έτους 2022, αποτελούμενη από τους Παντελή Βουτουρή (Πρόεδρος), Αλέξη Ζήρα, Μαίρη Κουτσελίνη, Αριστοτέλη Σαΐνη και Ίλια Χατζηπαναγιώτη, αναφέρει:

“Η ποιητική συλλογή του Παύλου Ανδρέου “Παγωτό δακρυγόνο” αποτελείται από σύντομα ποιήματα υπαρξιακής αναζήτησης, δομημένα με λιτότητα στην έκφραση, η οποία εστιάζει σε στιγμές εσωτερικής έντασης και σε μια πορεία αυτογνωσίας και αυτοσυνειδητότητας.

Η ποίηση του Ανδρέου μάς εισάγει σε ένα πεδίο αναφορών που την ίδια στιγμή είναι καινοφανές, δηλαδή πρωτότυπο και ακόμα νεανικό.

Ο ποιητικός του λόγος εντυπωσιάζει με τη δύναμή του, με την κυριολεξία και την τόλμη του. Αν και πρόκειται για το έργο ενός νέου ποιητή, εντούτοις διακρίνονται σε αυτό πρώιμες ελεγειακές αναμνήσεις.

Ο συνήθως όμως δραστικός και επιθετικός λόγος του δείχνει μια συνείδηση που υποφέρει και εξανίσταται γι’ αυτό. Με γλώσσα που επιδιώκει να είναι επιτελεστική, με συζεύξεις τολμηρές και με εικόνες πρωτότυπες, η ποίηση του Ανδρέου αναμφίβολα έχει εκφραστική δύναμη και αφήνει πολλές υποσχέσεις.”

Στην ανακοίνωσή της για τα βραβευμένα βιβλία, η επιτροπή του ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, αποτελούμενη από τους Σάββα Βαρναβίδη, Δρ. Λεωνίδα Γαλάζη και Παναγιώτη Νικολαΐδη, σημειώνει:

“Με την πρώτη του ποιητική συλλογή “Παγωτό δακρυγόνο”, ο Παύλος Ανδρέου συγκροτεί έναν ποιητικό, αλλά και εσωτερικό χώρο, ο οποίος, ωστόσο, δεν αποκλείει την όραση ή τον έμμεσο σχολιασμό της σύγχρονής μας πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας.

Πρόκειται για μια ευπρόσωπη πρώτη συλλογή, η οποία παρά το γεγονός ότι δεν είναι αισθητικά ισοϋψής, εντούτοις διαθέτει αφενός εσωτερικό βιωματικό υπόστρωμα και επεξεργασία του ποιητικού λόγου και αφετέρου κοινωνική κριτική και πρωτοτυπία, αναγκάζοντάς μας να αναμένουμε τη συνέχεια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ποιητής εκθέτει οριακές πολλές φορές καταστάσεις, μιλά για ρήγματα συνειδήσεων, για αλλοτρίωση, για πολιτική και κοινωνική βία, για το παράλογο της ιστορίας και της ανθρώπινης ύπαρξης, μα και συνάμα για την αστείρευτη ομορφιά της ζωής.

Επιχειρεί, με άλλα λόγια, να εκφράσει ποιητικά την κομματιασμένη σύγχρονή του πραγματικότητα, αλλά και την ακρωτηριασμένη πραγματικότητα της μοιρασμένης του πατρίδας με όρους τραγικούς, αλλά και συνάμα κριτικούς.” 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΒΕΡΗ

Είναι αξιοσημείωτο ότι, πέρα από το ποιητικό βιβλίο του νεαρού Κύπριου λογοτέχνη που κέρδισε δύο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία στην Κύπρο, τρία ακόμα βιβλία των εκδόσεων Θράκα. βρέθηκαν πρόσφατα υποψήφια για το υψηλού κύρους βραβείο Γιάννη Βαρβέρη, το οποίο απονέμεται ετήσια σε Πρωτοεμφανιζόμενους Ποιητές και Ποιήτριες από την Ένωση Συγγραφέων. 

Τα βιβλία που βρίσκονται φέτος υποψήφια είναι:

“Αυτά που φαίνονται στο φως μου μοιάζουν οικεία”, της Γεωργίας Διάκου

“Αυτοί που πεθαίνουν είναι πάντα οι άλλοι”, του Άρη Φίλιππα

“Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας”, της Ευσταθίας Π./ τρία έπσιλον

Οι συνεχείς επιτυχίες των εκδόσεων Θράκα, μας δείχνουν πως είναι δυνατό να έχει  κάποιος ως  βάση τη Λάρισα, ωστόσο να αποτελεί ενεργό κομμάτι της εθνικής πολιτιστικής σκηνής.

Συνδυάζοντας το προσεκτικά επιμελημένο εκδοτικό τους πρόγραμμα με τη διεθνή ταυτότητα του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης που συνδιοργανώνουν με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και το Creative Europe διακρατικού Project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα», έχει πετύχει αναγνωρισιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και με το εβδομαδιαίο λογοτεχνικό πρόγραμμα στη Λογοτεχνική Γωνία, που πρόσφατα άνοιξε στην πόλη μας, οι εκδόσεις Θράκα αργά, αλλά σταθερά, μετατρέπουν τη Λάρισα σ' ένα από τα κομβικά σημεία της σύγχρονης λογοτεχνίας της χώρας μας.