Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας για το σχολικό έτος 2023-2024, θα υλοποιήσει δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αναφορά με την περιοδική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΙΚΑ» που εγκαινιάστηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τον Μάιο του 2023. 

Στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε  θέματα υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 Στο σχεδιασμό των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων δόθηκε  ιδιαίτερη έμφαση  στην εκμάθηση αλλά και την εξοικείωση των παιδιών με τον θεσμό της προίκας, έναν θεσμό που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. 

Μέσω της παρουσίασης αντικειμένων καθημερινής χρήσης των νοικοκυριών της εποχής, αντικειμένων παραδοσιακών τεχνικών,  καθώς και κειμηλίων από γάμους παλαιότερων χρόνων στη Θεσσαλία, τα παιδιά θα μαθαίνουν για την προίκα, την ισχύ και τις προεκτάσεις της στην παραδοσιακή κοινωνία. 

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα  που θα υλοποιούνται στο Μουσείο είναι τα εξής: 

«Ένα παλιό προικοσύμφωνο ζωντανεύει στο Μουσείο» και «Προικοστολίσματα» 

Πιο συγκεκριμένα: 

Κατά την πραγματοποίηση του προγράμματος με θέμα: «Ένα παλιό προικοσύμφωνο ζωντανεύει στο Μουσείο», οι μαθητές θα διαβάζουν ένα παλιό προικοσύμφωνο κι  έπειτα θα εντοπίζουν τα περιεχόμενά του, ως εκθέματα πλέον, μέσα από την περιήγησή τους στην περιοδική έκθεση ΠΡΟΙΚΑ.

Θα προσπαθούν να τα ερμηνεύουν και να τα παρουσιάζουν μέσα από τη δική τους σύγχρονη οπτική.     

Την περιήγηση αυτή θα διανθίζει μια ποικιλία δημιουργικών  δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, όπως η παντομίμα, παιχνίδια ερωταπαντήσεων, καθώς και ζωγραφική, προκειμένου μέσω της βιωματικής προσέγγισης, τα παιδιά να αφομοιώσουν καλύτερα τα στοιχεία, τους όρους  και τα έθιμα που αφορούν στον θεσμό της προίκας.

Στο δεύτερο εκπαιδευτικά πρόγραμμα με θέμα «Προικοστολίσματα», οι μικροί μαθητές μέσα από  αντικείμενα προίκας που εκτίθενται  θα γνωρίσουν  παραδοσιακές τεχνικές (υφαντική, κεντητική, τυποβαφική, πλεκτική) και με βιωματική προσέγγιση θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. 

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, θα συζητούν με τους εμψυχωτές για το πώς η αναβίωση μιας παραδοσιακής τεχνικής στην σύγχρονη εποχή, μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να συμβάλει στην  αειφορία και στην κλιματική αλλαγή. 

Στο τέλος, οι μαθητές θα στολίζουν το δικό τους χειροτέχνημα με έμπνευση και φαντασία. 

       

Πληροφορίες: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Διεύθυνση: Γ. Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων), Χαραυγή

Τηλέφωνο επικοινωνίας/ Fax: 2410 239446

e- mail: limlmus@otenet.gr

 

Για δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00

Κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή : 1,50 €