Συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας η προσφυγή για ετεροδικία 135 συγγενών και οικογενειών θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο μαρτυρικό Δομένικο Ελασσόνας.

Πρόκειται για μια ιστορία που εξελίσσεται τα τελευταία 23 χρόνια μεταξύ της Ελληνικής και της Ιταλικής Δικαιοσύνης με τους συγγενείς και τους απογόνους των θυμάτων να ζητούν δικαίωση για τα θύματα της Ιταλικής θηριωδίας στο Δομένικο.

Όπως ανέφερε με δηλώσεις της η νομική εκπρόσωπος, των 135 συγγενών των θυμάτων, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Ε. Λιακούλης “η Πολιτεία δεν αρκεί να καταθέτει μόνο ένα στεφάνι στο Καυκάκι, προκειμένου να τιμήσει το Ολοκαύτωμα του Δομένικου.

Θα πρέπει με πράξεις να αποδεικνύει ότι πραγματικά τιμάει τους προγόνους και τα αθώα θύματα των Κατοχικών δυνάμεων“. Οφείλει άμεσα, πρόσθεσε η κ. Λιακούλη “να ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση της απέναντι στο Ολοκαύτωμα αυτό σε δύο επίπεδα. Πρώτον σε επίπεδο δικαστικού ενσήμου.

Αν είναι δυνατόν στις οικογένειες των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων που θρηνούν ακόμη τα θύματα των οικογενειών τους να ζητάει το κράτος την καταβολή δικαστικού ενσήμου για να κάνουν την αγωγή τους. Και δεύτερον την ετεροδικία, την οποία υιοθέτησαν τα Δικαστήρια της Ελλάδας κάνοντας μπαλάκι την υπόθεση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Δομένικου κ. Στ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στον αγώνα που διεξάγουν οι συγγενείς των θυμάτων τα τελευταία 23 χρόνια ζητώντας δικαίωση στη μνήμη των θυμάτων της Ιταλικής θηριωδίας στην περιοχή. Στο πλευρό των κατοίκων της μαρτυρικής Κοινότητας βρέθηκε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Κοινοτήτων κ. Γ. Σταθάς.

ertnews.gr