Ο κ. Βασίλειος Σπανός, δρ Αρχαιολογικού Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας από το 2017, θα μιλήσει την Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 9.00 μ.μ. στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, με θέμα «Ιπποκράτης: Γεωπολιτική, Λάρισα &... σύμπαν». Σύμφωνα με τον ομιλητή, η γνώση, η κατανόηση και η εφαρμογή του πυρήνα οποιουδήποτε πολιτισμικού κεφαλαίου σχηματίζουν το τρίπτυχο της βάσης του
σημαντικότερου πυλώνα της γεωπολιτικής.

Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης διάλεξης είναι αφενός η αποφλοίωση της ουσίας της Ιπποκράτειας Ιδέας και αφετέρου η σχέση του Ιπποκράτη – τόσο άμεσα όσο και έμμεσα – με τις τωρινές γεωπολιτικές εξελίξεις και πώς αυτή δύναται να επηρεάσει την ελληνική πραγματικότητα.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Β. Σπανού σχετίζεται με τομείς όπως η μυθολογία, η αρχαία ιστορία, η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το branding και η γεωπολιτική. Έχει διδάξει μέχρι πρότινος σε τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια, διετέλεσε εθελοντής ξεναγός στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπως επίσης και εισηγητής σε προγράμματα κατάρτισης ξεναγών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Επιπρόσθετα, καθιστά γνωστό τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας στο εξωτερικό, μέσω προγραμμάτων της European Commission, τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με την “Alternative Innovative Development” (AID). Τέλος, έχει δημοσιεύσει σαράντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια διεθνούς και πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ ταυτόχρονα, έχει προσκληθεί περίπου ισάριθμες φορές ως κεντρικός ομιλητής σε Πανεπιστήμια, Δήμους και πολιτιστικούς οργανισμούς, για ζητήματα που άπτονται των ερευνητικών αντικειμένων που αναφέρονται παραπάνω.