Μια… διαφορετική κυριακάτικη «βόλτα», παρέα με δύο συμπολίτες μας που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, έκανε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, στο κέντρο της Λάρισας.

Μαζί με τους κ.κ. Κωνσταντίνο Δερμετζή και Βασίλη Καραμπίλια, ο κ. Μαμάκος κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους, πεζοδρόμια και σημεία πρόσβασης, καταγράφοντας την εμπειρία, τις επισημάνσεις και τα αιτήματα για ισότιμη μετακίνηση.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δερμετζής, γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος, σπουδάζει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ο κ. Βασίλης Καραμπίλιας εργάζεται ως εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Και οι δύο κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο και υπογραμμίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των αρχών, αλλά και των πολιτών.

Ελλείψεις σε ράμπες, παρατυπίες και δυσκολίες στα υφιστάμενα σημεία ραμπών, η ασυνειδησία συμπολιτών που παρκάρουν αποκλείοντας τις προσβάσεις των ΑμεΑ, η αδυναμία πρόσβασης σε δημόσια κτίρια, χώρους εστίασης-αναψυχής, κ.α., ήταν μερικά μόνον από τα σοβαρά προβλήματα που ανέδειξε και κατέδειξε αυτή η διαδρομή.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις άνδρες κινήθηκαν στις οδούς Παπαναστασίου, Κουμουνδούρου, Φαρμακίδου, Γαληνού, Ανθίμου Γαζή, Κύπρου, Μανωλάκη, με τελικό προορισμό την οδό Βενιζέλου, στο Αρχαίο Θέατρο. Ωστόσο, η συζήτηση που έγινε με τον Δήμαρχο Λαρισαίων αφορούσε συνολικά την κατάσταση που επικρατεί και στις συνοικίες της πόλης, όπου δεν έχει ληφθεί μέριμνα για δίκτυα προσβάσιμα από τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας -και δη αναπηρίας.

Εμπειρία ζωής

Από τα επιμέρους ζητήματα που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, είναι η ανάγκη καταγραφής του συνολικού πληθυσμού των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας (ΑμεΑ, μετακίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο), καθώς και η πρόβλεψη για περισσότερες θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, καθώς και ειδικών θέσεων για επισκέπτες ΑμεΑ, που έρχονται από άλλες πόλεις.

«Θέλησα να καταγράψω την εμπειρία των ανθρώπων που καθημερινά βιώνουν έναν Γολγοθά, προσπαθώντας να κινηθούν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης μας.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την καταγραφή όλων των προβληματικών σημείων, καθώς και των αναγκών για νέα σημεία πρόσβασης, στο κέντρο αλλά και τις συνοικίες της πόλης μας. Παράλληλα, προχωράμε στην καταγραφή του ενεργού πληθυσμού ΑμεΑ, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε ένα πλαίσιο συνεργειών για την επίλυση των ζητημάτων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις στις μετακινήσεις τους.

Εστιάζουμε, επίσης, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για της συνθήκες ζωής και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία -και σήμερα έγινε το πρώτο βήμα.

Ευχαριστώ τους κ.κ. Δεμερτζή και Καραμπίλια για αυτή τη διαφορετική, μα τόσο απαραίτητη «διαδρομή», για τον επαναπροσδιορισμό του αυτονόητου: του ισότιμου δικαιώματος όλων των πολιτών στην ανεμπόδιστη μετακίνηση και πρόσβαση παντού, χωρίς περιορισμούς.

Το «κλειδί» για μια Λάρισα σπουδαία ξανά, με υψηλό δείκτη ποιότητας ζωής, είναι η δύναμη και η ενεργοποίηση όλων μας, στο να δημιουργήσουμε μια πόλη προσβάσιμη και φιλική προς όλους», τονίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Μαμάκος.