Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Ιουλίου η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας.

Τα παιδιά ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, περιέγραψαν τη δική τους διαδρομή από το σπίτι μέχρι τη βιβλιοθήκη και δημιούργησαν μια διαδρομή ανάγνωσης (ντόμινο βιβλίων) στη βιβλιοθήκη χρησιμοποιώντας τα βιβλία της φετινής ΚΕ.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο εργαστήριο Διαδρομές προς το σπίτι τα παιδιά εστίασαν στην αξία της κατοικίας και χρησιμοποιώντας φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά κατασκεύασαν διαφορετικά είδη σπιτιών και έφτιαξαν τη δική τους φανταστική πολιτεία.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2022gr.

Το πρόγραμμα των δράσεων για τον Ιούλιο διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022: Διαδρομές από την Άπω Ανατολή

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα , μαθαίνουν την τέχνη του Χαϊκού, μαθαίνουν την απλή και ευχάριστη δομή της πιο σύντομης ποιητικής φόρμας και γίνονται τα ίδια ποιητές συνθέτοντας τα δικά τους τρίστιχα ποιήματα. Το ταξίδι στην Άπω Ανατολή ολοκληρώνεται με την κατασκευή οριγκάμι.

Εμψυχωτής: Δήμητρα Γκόλαντα, Βιβλιοθηκονόμος

Για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022: Δημιουργικές διαδρομές

Μπορεί να γραφτεί μια ιστορία ξεκινώντας από μια τυχαία γραμμή; Τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι και συνθέτουν την δική τους περιπετειώδη, τρομακτική, αστεία, ρομαντική ή εντελώς φανταστική ιστορία, στήνοντας το σκηνικό της πάνω σε μια γράμμη! Οι ιστορίες τους γίνονται εικονοβιβλία σε σχήμα ακορντεόν!

Εμψυχωτής: Ελπινίκη Μακρυγιάννη, Εκπαιδευτικός

Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022: Διαδρομές μαζί

Τα παιδιά, μέσω του παιχνιδιού χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά και καλλιεργούν τον σεβασμό προς τους άλλους.

Εμψυχωτής: Ελπινίκη Μακρυγιάννη, Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022: Διαδρομές επιβίωσης

Τα παιδιά εμπνέονται από το δάσος και με υλικά από την φύση, τα οποία γίνονται αντικείμενα δημιουργίας, κατασκευάζουν ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο που μπορεί να μετατραπεί στην πιο αγαπημένη γωνιά της βιβλιοθήκης για διάβασμα και παιχνίδι.

Εμψυχωτές: Γελαντζοπούλου Ειρήνη, Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος

Για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022: Θαλασσινές διαδρομές

Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καράβια, ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

Εμψυχωτής: Σόνια Παράσχου, Φιλόλογος

Για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

Ελεύθερη είσοδος

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, 3ος όροφος, τηλ: 2410618753,

e-mail: edimovivlio@hotmail.gr.