Χρώμα στην πόλη της Αγιάς αποφάσισαν να δώσουν και φέτος οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αγιάς και οι μαθητευόμενοι του Τμήματος Μαθητείας πλημμυρίζοντάς τη με πολύχρωμα λουλούδια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος « Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» (ΜΝΑΕ), με συντονιστή υλοποίησης σχεδίων δράσης το κέντρο διάδοσης επιστημών και τεχνολογίας NOESIS,το ΕΠΑΛ Αγιάς οργάνωσε την παραγωγή χιλιάδων ανθοκομικών και λαχανοκομικών φυτών στο θερμοκήπιο του σχολείου.

Οι μαθητές δούλεψαν με ιδιαίτερο ζήλο και μεράκι και πραγματοποίησαν ποικίλες εργασίες στο θερμοκήπιο, στο εργαστήριο και στο προαύλιο του ΕΠΑΛ Αγιάς. Έσπειραν, μεταφύτευσαν και φρόντισαν ως την τελική τους ανάπτυξη διάφορα είδη ανθοκομικών φυτών, όπως πολύχρωμες πετούνιες, όμορφους κατηφέδες, λαμπερές βίγκες, φλογάτες σάλβιες, μυρωδάτα γαρυφαλλάκια, τρίχρωμους πανσέδες και καμαρωτές ζίνιες και πολλές ποικιλίες βασιλικού. Επίσης παρήγαγαν και λαχανοκομικά φυτά, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, πεπόνια, καρπούζια.

Επιπλέον, το ΕΠΑΛ Αγιάς θα υποδεχτεί τις επόμενες ημέρες στο θερμοκήπιο του, μαθητές σχολείων της πόλης της Αγιάς, για να γνωρίσουν από κοντά τα φυτά και την όλη διαδικασία από την σπορά ως την άνθησή τους.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, τα φυτά θα μεταφερθούν στην πλατεία της Αγιάς, όπου οι μαθητές έχουν οργανώσει στις 11π.μ. την πρώτη Γιορτή Λουλουδιών της πόλης. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει διάφορες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια με συμμετοχή σχολείων της Αγιάς, ενημέρωση πολιτών, προβολές δραστηριοτήτων του σχολείου και διανομή φυτών.

Τέλος, πλήθος φυτών θα φυτευτούν σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς σε καίρια σημεία της πόλης, συμβάλλοντας και το ΕΠΑΛ Αγιάς στη δημιουργία χώρων πρασίνου υψηλού αισθητικού κάλλους.

Σκοπός της όλης δράσης είναι η εκπαίδευση των μαθητών στην ακολουθία των εργασιών της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας (σπορά, μεταφύτευση, ανάπτυξη, διάθεση, εγκατάσταση κτλ), αλλά και η κάλυψη μιας πραγματικής ανάγκης της πόλης σε καλλωπιστικά φυτά. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διασύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την περιοχή.

Η τόνωση της δημιουργικής διάθεσης των μαθητών, η καλλιέργεια αυτοπεποίθησης και το αίσθημα υπερηφάνειας για αυτό που δημιούργησαν, τους έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, αλλά και την προσωπικότητα τους.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά για αυτή τους την προσπάθεια.